Matexperiment och Sapere

UPPTÄCK MATEN MED ALLA DINA SINNEN!!!

tisdag 5 april 2011

Solsoppa


Oj, denna härliga soppa som alla barn på dagis älskar har jag tydligen helt glömt bort att blogga om! Det ursprungliga receptet har jag redan hunnit ändra på :)
Min solsoppa:
  • 2kg morötter
  • 3 små blomkålshuvuden
  • 3 bananschalottenlökar
  • 150g smör
  • timjan
  • vitpeppar
  • basilika
  • salt
  • 1/2 l grädde
  • 400g gouda ost
Jag började med att skala och skära morötterna i bitar. Lade dem och blomkålsbuketterna i en kastrull full med vatten. Lät småputtra tills grönsakerna var mjuka. Hällde bort en del av kokvattnet och mixade därefter grönsakerna till puré. Hällde i grädden, smöret och kryddade. Sist rev jag osten och hällde i alltsammans och lät ännu småputtra.
Soppan räckte till 11 barn och 5 vuxna.
En ljuvlig soppa med bra, enkla råvaror.

7 kommentarer:

  1. Min "solsoppa" är sällan lika gång efter gång. Tar vad som råkar finnas. Men på påskabasaren blir det nog igen den ursprungliga för då är det "traditioner" som gäller. Idag hade vi också soppadag. Puresoppa på blomkål-potatis-purjo och smältost och smaksatte ännu med lite kummin. Inte så illa.

    SvaraRadera
  2. Låter gott! I vår solsoppa sätter de andra gärna smältost, men iom att jag undviker tillsatser så långt som möjligt, river jag istället vanlig ost. Och du har rätt, solsoppan blir inte riktigt lika varje gång :)

    SvaraRadera
  3. Riktigt så strikt i "jakten på onödiga tillsattsämnen" är jag inte. Sen är det ju också lite skillnad på smältost och smältost. Smetana är också så gott att runda av smaken med. Eller så bara en skvätt grädde. Reagerade lie på smöret. 150g...kör du Lchf för barnen också??

    SvaraRadera
  4. Hej,
    Nej, jag kör inte lchf åt barnen, men det blev faktiskt nästan 4l soppa :)

    SvaraRadera
  5. Med havresemlan till soppan och mellanmålet som var en fruktsallad, blev helheten inte ens nära lchf :)

    Har du några bra tips på bra smältost, är ingen specialist, men blivit lite avskräckt av de få som jag råkat kolla...

    SvaraRadera
  6. Tänkte bara när du även hade grädde och ost i...Koskenlaskija för att ta ett exempel är en ost jag ibland kan lägga i soppa. Den innehåller inga konserveringsmedel, emulgeringsmedel eller sånt. (Dock några smältsalter.)Sen finns det ju riktiga skräckexempel bland mjukostar, såna jag aldrig skulle använda.

    SvaraRadera
  7. MoWe, jag förstår. Med osten och grädden blev den kanske lite "fet" men det är inte så mycket som barnen äter, så ser det inte som ett problem. De fick nog sina kolhydrater också :)
    Jag har inte ätit Koskenlaskija på länge, men det var min favoritsmältost då jag var liten :)

    SvaraRadera