Matexperiment och Sapere

UPPTÄCK MATEN MED ALLA DINA SINNEN!!!

söndag 10 april 2011

Sapere experiment med köpt vs hemlagat


På bilden en saftdryck, som jag nångång köpt av misstag. Kolla på den oaptitliga färgen, det ser minnsann
inte ut som apelsin. Saften fick ingen dricka, utan den slängdes omedelbart.

Barn kan ofta vara kräsna med maten och svåra att få smaka på något nytt. De kanske hellre vill äta t.ex. den mindre hälsosamma pirogen som man kan köpa i butiken, än den ofta betydligt bättre hemmalagade versionen. Jag har tur att ifråga om tex karelska piroger, så äter mina barn gärna den som VI lagat själva, men det finns många föräldrar som säkert kämpar med barn som inte vill äta något hemlagat. Och vad gör man då? Man vill ju att ens barn äter, mår bra och orkar hela dagen.
Jag bjuder gärna mina barn på hemlagat så långt som möjligt, för att då vet jag vad de äter. Iom att alla tre snart är så stora att de äter minst ett mål utanför hemmet, känns det ännu viktigare för mig att veta att det de äter hemma är bra och riktig mat. Visst finns det dagar då man bara inte orkar fundera igenom helheten, men så är det med allting. Såna dagar kan det bli ett paket köpt leverlåda eller morotslåda som barnen dessutom råkar tycka om. Ibland tom ber och bönar de om leverlåda eller om karelska piroger. Andra helfabrikat använder vi inte.
Jag gjorde för ett par veckor sedan egen ketchup som barnen nu har ätit med god aptit utan att ens ifrågasätta smaken. Dels är jag lite besviken att de inte reagerat, för smaken är helt annan än den som Felix gjort som vi ätit tidigare. Men jag vet också orsaken till varför den slunkit ner utan några som helst problem; barnen vet inte om att den är hemlagad för jag har den i en tom Felix ketschupflaska. Konsistensen är lite tjockare, och det har de märkt. Men annars ingenting. Nada. Och jag som tyckt att de haft ett väldigt känsligt smaksinne, men tydligen är det synsinnet som dominerat!
Jag skall någon dag komma fram med min lilla hemlighet, för egentligen tycker jag inte om att låta bli att berätta vad de äter. Men iom att jag känner mina barn, som kan vara ganska skeptiska till nya saker, så skulle de antagligen inte ha velat smaka på ketchupen om jag genast berättat att den var hemlagad.
Därför skall jag nu med mina barn göra några experiment där vi tar dels några köpta varor och jämför dem med motsvarande hemlagade.
Med detta experiment vill jag göra dem uppmärksamma på skillnader mellan köpt och hemlagat och framförallt fördelarna med hemlagat och hur mycket roligare det är att laga själv än att köpa färdigt. Hur viktigt det är att förstå hela tillverkningsprocessen där alla enskilda ingredienser tillsammans bidrar till något vi kan uppleva med alla våra sinnen. Vi skall titta på:
  • smaken
  • utseendet
  • doften
  • konsistensen
  • ingredienserna
  • själva tillverkningen
  • priset

Men nu behöver jag er hjälp med att hitta på lämpliga matvaror som man kunde jämföra med varandra. Karelska piroger har jag redan tagit upp tidigare, pizza kunde man pröva på, ja egentligen all slags snabbmat. Problemet hos oss är nog sen den att vi aldrig i vanliga fall heller köper pizza eller annan snabbmat och nu skulle det kännas dumt att göra det ens för detta experiment. Och jag tror inte de skulle äta Saarioinens pizza... ( tur för det!)
Mysli kunde vi laga tillsammans. Det skulle säkert uppskattas iom att alla tre gärna äter det. Saft dricker vi inte så ofta, men det kunde bli en kul grej att laga tillsammans och sen jämföra med butikens. Choklad är det enda godiset barnen får då de får godis, så det kunde man laga själv. Pappas surdegslimpa och mammas semlor kunde vi jämföra med butikens bröd. Men vad annat?

8 kommentarer:

  1. Hemlagad glas, egna karameller, eget chips på rödbetor, morötter och dylikt, potatismos, fiskpinnar you name it.

    SvaraRadera
  2. Skall bli intressant att följa med experimentet! Jag vill gärna göra så mycket som möjligt själv men får ofta frågan av vår kräsna 6-åring "är det hemgjort" och om jag säger sanningen är det inte alltid han vill smaka. ;) Tex är ju hemgjorda spenatplättar nåt helt annant än köpta, men han äter dom inte, hemgjorda alltså (han har nog smakat). Men jag undrar ibland varför det blivit så här, själv tycker jag ju jag gör god mat men han måste haft nåt riktigt dåligt matminne som gör honom skeptisk till sgs allting. Ditt ketchuptrick borde jag kanske också testa. Jaha, det här blev ju en lång kommentar. :) Hur som helst ser jag fram emot ditt experiment. Ja, och spenatplättar kunde vara ett förslag.

    SvaraRadera
  3. Fortsätter listan: Köttbullar hemlagade/köpta(om du ens vill köpa butikens för testets skull). Köpt lingonsylt/ rårörda lingon med bara lite socker. Sen är ju te.x det en enorm smakskillnad på att laga jansson/skinkfrestelse o dyl på färdig fryst "potatis-lök blandning" om man jämför att man lagar från början med "riktig" potatis o lök.
    Tove! Låt honom blanda plättsmeten själv och ställ honom att steka. Smaka tillsammans och och beröm, beröm, beröm.Fundera med gossen hur gott det doftar i ert kök, hur fina plättarna blir... Med mycket beröm kommer man långt!

    SvaraRadera
  4. Tänkte liksom Christian på fiskpinnar! En annan bra idé är leverlåda. Jag har gjort det, så om du vill ha ett beprövat recept kan du söka på min blogg.

    Och... hemlagade franskisar? (fast ni kanske inte vill skaffa de färdiga...) Kanske hemlagat potatismos vs. potatismos gjort på djupfrysta flingor? (pulvermos är ju förkastligt men de där flingorna smakar ändå potatis o innehåller bara just det) Hemlagad majonnäs vs. butikens?

    SvaraRadera
  5. Mina pojkar har alltid ätit bra, det är först nu under det senaste året som lillebror blivit jätteskeptisk, medan storebro som är 6,5 år blev det förra hösten då han började förskolan. FÖr 6 åringens del tror jag att det lite hör till åldern att testa och ha sina åsikter. Lillebror som är nästan 5 år har svårt med kött just nu, men jag tror det går över, så var det för storebror också.

    Som några av er kommenterade, man kanske inte vill köpa färdigmat ens för experimentet, det är det som är det stora stötestenen för mig också. Men tror att jag kan göra några undantag för att synliggöra för barnen skillnaderna. Kanske jag borde köpa en äcklig Saarioinens maletköttpizza, så att vi bara kunde se på den...

    Det finns vissa köttbullar som jag eventuellt kunde tänka mig att köpa, Ikeas eller då de ekologiska som finns i S-butiken.

    Sylt ska vi testa och samma sak med en forellfrestelse ( sonen önskade sig faktiskt en sådan häromdagen).Tacjk för tipsen MoWe!

    Fiskpinnar har länge varit på min lista på vad jag borde göra, så det ska definitivt bli av nu! Och tack Nina, ska våga mig på leverlåda också, iom att barnen älskar det.

    Igår lagade vi faktiskt klyftpotatisar och 6- och 2-åringen åt med god aptit. Jag pratade om att det var just klyftpotatis, medan 6-åringen var av den åsikten att det var franskisar :) Färdiga franskisar köper åtminstone inte jag hem...

    Potatismos är också en bra idé, men först måste jag få barnen att tycka om mos överlag...

    Majonnäs låter ju spännande, inte för barnen, men för oss vuxna.

    Tack för alla GODA tips! Nu skall jag till affären och det första experimentet skall bli en utmaning för mig också, för har aldrig tidigare köpt lever! Så i ikväll skall barnen få äta hemlagad leverlåda och köpt sådan. Återkommer!!!

    SvaraRadera
  6. På tal om lever... Leverbiffar med rårörda lingon + potatismos är SÅÅ gott!!! Nu måste jag nog också köpa hem lever i veckan! Stekt lever har jag lärt mig uppskatta först som vuxen, då ska den vara tunnt skivad. Leverlåda har jag lagat någongång ibland både på jobb och hemma men av någon anledning tänker jag på hundmat...åt det aldrig i Sverige som barn, kanske därför jag inte riktigt förstått mig på den.Ena sonen gillar, den andra inte.

    SvaraRadera
  7. Jag köpte för ett par år sen leverlåda åt hunden och barnen ville smaka. Det slutade med att hunden fick ingen leverlåda den gången. Så för mig var det också " hundmat" ända tills dess.

    SvaraRadera