Matexperiment och Sapere

UPPTÄCK MATEN MED ALLA DINA SINNEN!!!

fredag 11 mars 2011

På TV-igår

Mina lediga kvällar går till att titta på alla intressanta matprogram som kommer på TV. Igår tittade jag på två program på YLE Teema; Jimmys matverkstad och Vetenskap: Kan man lita på vetenskapen? där Professor Regan bekantar sig med främst frukostar för barn.
Blev helt chockad då hon pratade med Kelloggs någonslags kostrådgivare som sade att det inte finns några som helst bevis på att socker skulle vara orsak till fetma. Professorn ifrågasatte nog det här med socker i frukostflingorna och om de är ett måste, men kostrådgivaren sade att det i en portion finns bara 2 tsk socker! Och att det finns mer socker i den vanliga toasten med sylt som engelsmännen äter. Barnen har dessutom bättre koncentration om de äter ett morgonmål än om låter bli. Men tänk hur mycket bättre koncentrationen blir om barn får ett ORDENTLIGT morgonmål, som inte ger ett enormt blodsockerfall ett par timmar senare som givetvis påverkar koncentrationen då. Detta tangerades ens inte.
Men hello, hello hello?!, det är ju vi föräldrar som köper hem allt det våra barn äter! Varför vänjer vi våra barn till söta smaker? De vänjer sig nog också till mindre söta smaker! Uselt att det i programmet inte togs fram mera hälsosamma alternativ, för det finns det ju gott om. Jag tycker serien tidigare varit helt bra och professorn mer kritisk, men nu tyckte jag att hon bara snällt lyssnade på Kelloggs kostrådgivare. Och nu kan en massa engelska familjer ( och säkert också finska) fortsätta eller börja med gott samvete att köpa hem de sockrade frukostflingorna åt sina barn!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar