Matexperiment och Sapere

UPPTÄCK MATEN MED ALLA DINA SINNEN!!!

fredag 10 december 2010

Ärtsoppa

Har nu gjort mitt livs första(!) ärtsoppa. En vegetarisk sådan, för vägrade köpa färdig kött att sätta i med en massa tillsatser. Ok, kanske man kunde ha köpt från köttdisken direkt, men...

Min ärtsoppa:

  • 500g torkade ärter
  • 2l vatten
  • 2 gula lökar
  • 2cm färsk skalad ingefära
  • grönsaksbuljong
  • 1 tsk meiram
  • en nypa flingsalt

Ärterna fick ligga i blöt nästan ett dygn. Kokade sedan upp rent vatten, balndade i ärter, lök och ingefära. Lät småkoka i 1,5h. Tillsatte resten av kryddorna + spädde ut med 0,5l vatten.

Soppan skulle gärna ha fått koka en stund till och min man saknade nog köttet! Jag tycker den var helt ok, tänker gärna äta av den idag. Får se vad barnen tycker om den.






3 kommentarer:

  1. Hade själv nyligen ett ärtsoppeinlägg, (läs kommentarerna om du vill lära dig mer om ärtsoppa;)! Ärtsoppa är faktiskt en av favoriträtterna på vårt dagis och inte bara för att det vankas pannkaka den dagen. De allra flesta tar till och äter med god aptit. Dessutom är det en "lätt dag i köket" man hinner med mycket annat på sidan om då den i praktiken sköter sig själv. Tips! med några tsk soda i vattnet när man har ärter/ bönor i blöt kan man minska på gasbildande ämnen som annars kan uppstå i tarmen, och skumma, ta bort så mkt skal som flyter upp i början av koket hjälper i samma sak.

    SvaraRadera
  2. Måste gå tillbaka och läsa kommentarerna!
    Jag skulle gärna laga ärtsoppa på dagis också, men en av personalen är mycket allergisk mot ärter, så det har varit orsaken att det inte lagats hos oss. Tyvärr, för ärtsoppa brukar vara något som de flesta barn gillar. Överlag tycker jag att de äter otroligt bra, ja nästan allra bäst just alla möjliga soppor och purésoppor.

    I morgon ska mina barn få smaka på soppan :) Och sen ska det äntligen bli lite Sapere igen. Det har varit ganska hektiska kvällar och helger hos oss, så det har inte blivit så mycket " organiserad" Sapere på en tid...

    SvaraRadera
  3. Vår Saperestund på dagis inskränker sig bara till en gång i veckan, men tycker det räcker bra nu i början. Och inte alltför mycket på en gång. Just nu före jul är det så mkt annat. Luciaövning inför måndagsmorgonen t.ex=) Och julpyssel m.m. Nejlikor inpetades i apelsiner idag och sen fick de röda sidenband. Hemma ska vi baka lite pepparkakor igen imorgon...och surdegsbrödet! Ja det har ni ju också pågång!

    SvaraRadera