Matexperiment och Sapere

UPPTÄCK MATEN MED ALLA DINA SINNEN!!!

tisdag 15 november 2011

Sapere med barn

Min 5-åring ville i går laga en sallad till lunch. Sagt och gjort, han plockade fram de ingredienser han ville använda och började skala och skära. Snart hade vi en fin sallad med gurka, körsbärstomater, apelsin, äppel och röd paprika. Gott!

Idag gjorde han salladen till middagen, samma ingredienser som igår samt lite grönsallad till. 7-åringen ville laga vår efterrättsfruitie:

Han blandade 500g djupfrysta jordgubbar, en påse med svartavinbär och en halv vattenmelon som han skar bitar ifrån. Och sen fick han mixa allting. Det blev en stor kanna med härlig fruitie som en skvätt citron i gjorde susen.

I dagens Sapere-matlabb som jag hade för några 3-4 klassister hade vi som tema synsinnet. Barnen fick  i grupp titta på ett par exotiska frukter som de sedan fick försöka beskriva åt den andra gruppen genom att enbart använda synsinnet. Av frukterna gjorde vi en fruktsallad som barnen fick äta i slutet av timmen. Det var spännande att känna på, skära upp med vass kniv och se hur frukterna såg ut inuti. Vi hade granatäpple, papaya, mango och klementin i salladen, av vilka bara klementinen var bekant från förut.

Barnen fick också jämföra två olika slags apelsinsaft; en färskpressad med fruktkött och en gjord på koncentrat. Stora skillnader i smak och färg upptäcktes och den färskpressade vann överlägset :)

Det var en givande timme för både elever och lärare :) Barnen blev så inspirerade att de ville att vi sista gången lagar en fruktsallad på olika frukter som vi sedan bjuder eftisbarnen på! Så vi slutade lektionen med att fundera vilka frukter jag skall handla till vår sallad.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar