Bakade till dotterns 2-års kalas denna härliga mudcake. Egentligen var det andra gången jag bakade den redan, men har inte bloggat om den innan. När jag fått kakan i ugnen märkte jag till min besvikelse att jag glömt strösockret! Jag vågade ju inte bjuda på kakan utan att ha smakat först, så därför fick jag sätta fantasin med i spelet och formade den runda kakan till en stjärna för att kunna smaka på den. Döm om min förvåning- kakan blev riktigt god, även utan socker! Och en ljuvlig kompakt konsistens, Mmm... Som mörk choklad använde jag denna gång Pandas choklad, vilken tydligen i sig är lite sötare.
Till min kaka behövs:
- 250 g smör
- 250 g Pandas mörka choklad
- 3 dl nybryggt kaffe
- 3,5 dl vetemjöl
- 4 msk kakao
- 2 ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
Skär smöret i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med chokladen. Häll chokladsmeten i en matberedare eller en skål. Tillsätt kaffet. Tillsätt äggen och börja vispa på medelfart. Blanda försiktigt i de torra ingredienserna. Häll smeten i en smord form. Grädda i ca 1 h på 150 C, kontrollera med en sticka att kakan är klar.
FUDGEGLASYR
2dl grädde
1/2dl ljus sirap
200g mörk choklad
Koka upp grädde och sirap. Låt svalna några grader.
Finhacka chokladen och rör ner i grädden tills chokladen smält. Låt fudgen kallna innan du häller på. Den blir rinnig, men passade jättebra till den här kakan. Kyl tills glasyren stelnat.
Jag serverade hallonmousse till kakan.
- 2dl grädde
- 2 äggvitor
- 4-5msk hallon
- 1-2tsk vaniljsocker
Vispa grädde och äggvitor skilt för sig. Vänd ner äggvitorna i grädden och tillsätt hallonen och sockret.
Ser härligt gott ut. Men varför silade ni smeten? För att undvika klumpar? Tar tacksamt emot tips. /Marie
SvaraRaderaååh så fin den blev :) Använder man söt choklad i smeten behövs inget extra socker, egentligen. Kan nog hända att PANDA's choklad är ganska söt. Sen kommer ju ändå den söta glasyren ovanpå ännu till - så det kanske skulle ha funkat ändå även om kakan inte skulle ha smakat så sött :)
SvaraRaderaMarie; Hade tänkt fråga Malin samma sak, varför måste smeten silas?
SvaraRaderaJo, Pandas mörka choklad är nog sötare än den från Lidl jag brukat använda i vanliga fall.