Matexperiment och Sapere

UPPTÄCK MATEN MED ALLA DINA SINNEN!!!

tisdag 30 november 2010

Utmanad av en av mina bloggföljare

Jag blev utmanad av Maja att svara på följande frågor:

4 matprogram jag gärna ser:
Jag älskar att se på matprogram! Dessa vill jag se, men missar dem ofta ändå...
Hell's Kitchen, Top Chef, Blindkocken, Masterchef
4 saker jag har ätit idag:

Jag skulle enkelt kunna svara vilka 4 saker jag lagat idag iom att jag var några timmar på jobb. Har jag hunnit äta fyra saker idag? Let's see... 
Halv havresemla med ost och gurka på i morse, solsoppa och havreklisemla till lunch, en caffe latte på vägen hem. 

4 smaker jag längtar efter:

kanel, ingefära, mörk choklad, svarta vinbär!

4 saker på önskelistan:

egen tid, nya kastruller, zonterapi, städhjälp
4 smaker jag avskyr:

Det är få smaker jag egentligen avskyr...
Snaps och andra starkspriter, allting som är gjort på blod...


Jag utmanar alla mina läsare att svara på ovanstående frågor!

måndag 29 november 2010

Bakade Malins chokladapelsinpaj under helgen. Jättegott med fyllig chokladbotten och ljuv apelsinfyllning. Nästa gång skall jag lägga lite rivet apelsinskal med. Tyvärr glömde jag fota den innan den var uppäten...

söndag 28 november 2010

Skål för lillajulen med lingon- och blåbärsglögg


Jag har alltid älskat glögg, därför blev jag så glad när jag i Marthornas kokbok hittade ett recept på lingon- och blåbärsglögg som jag lät mig inspireras av.

  • 1,5l vatten
  • 2-3dl fläderbärssaft
  • 2dl lingon
  • 2 dl blåbär
  • 1 kanelstång
  • kanel
  • torkad ingefära

Jag mätte upp alla ingredienser i en kastrull och kokade upp det hela. Blandningen fick idag småputtra i några timmar, för att få en intensivare smak. Vill man ha lite sötare smak, får man tillsätta socker, min blev den ganska sur, men jag gillade den så. Min man blandade i lite rödvin :) Serverades med russin och mandlar samt min mans goda mjuka pepparkaka med lingon.

Malins mudcake




Bakade till dotterns 2-års kalas denna härliga mudcake. Egentligen var det andra gången jag bakade den redan, men har inte bloggat om den innan. När jag fått kakan i ugnen märkte jag till min besvikelse att jag glömt strösockret! Jag vågade ju inte bjuda på kakan utan att ha smakat först, så därför fick jag sätta fantasin med i spelet och formade den runda kakan till en stjärna för att kunna smaka på den. Döm om min förvåning- kakan blev riktigt god, även utan socker! Och en ljuvlig kompakt konsistens, Mmm... Som mörk choklad använde jag denna gång Pandas choklad, vilken tydligen i sig är lite sötare.

Till min kaka behövs:

  • 250 g smör
  • 250 g Pandas mörka choklad
  • 3 dl nybryggt kaffe
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 2 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver

Skär smöret i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med chokladen. Häll chokladsmeten i en matberedare eller en skål. Tillsätt kaffet. Tillsätt äggen och börja vispa på medelfart. Blanda försiktigt i de torra ingredienserna. Häll smeten i en smord form. Grädda i ca 1 h på 150 C, kontrollera med en sticka att kakan är klar.

FUDGEGLASYR

2dl grädde
1/2dl ljus sirap
200g mörk choklad

Koka upp grädde och sirap. Låt svalna några grader.
Finhacka chokladen och rör ner i grädden tills chokladen smält. Låt fudgen kallna innan du häller på. Den blir rinnig, men passade jättebra till den här kakan. Kyl tills glasyren stelnat.

Jag serverade hallonmousse till kakan.

  • 2dl grädde
  • 2 äggvitor
  • 4-5msk hallon
  • 1-2tsk vaniljsocker

Vispa grädde och äggvitor skilt för sig. Vänd ner äggvitorna i grädden och tillsätt hallonen och sockret.

fredag 26 november 2010

Granatäpple


Så vacker och en så hälsosam frukt! Ja, och dessutom så gott! Våra barn älskar frukten. Men intressant hur stor skillnad det kan vara mellan olika granatäpplen, vissa är djupröda och alldeles supergoda, medan andra är riktigt ljusa till färgen och ändå är smaken ok. Och prisskillnaderna! JAg har nu en tid betalat 2,90 EUR/kg medan den i grannaffären har varit 6-7 EUR kg!
Vi äter granatäpple som så och i sallader. I smoothi blir det inte så bra, för konsistensens skull.

Kolesterol?

Fick nyss mina laboratorieprov. Vet inte riktigt vad jag ska tycka. Inom parentes mina värden för ca 3 år sedan.

Totala kolesterolvärdet: 6.9 ( 5.2)

HDL: 1.77 ( 1.5)

LDL 4.8 (3.3)

Triglyceriderna: 0,62 (0.94)


Vad är dessa triglycerider? Mina triglycerider verkar vara bra,  HDL sku kunna vara högre iom ett högt LDL. Läkaren vill säkert att jag sku börja äta kolesterolmedicin, men är inte intresserad. Måste låna några böcker så att jag vet mera: Kendrick Malcolm - Ei sittenkään kolesteroli och Uffe Ravnskovs bok Kolesterolimyytti 



onsdag 24 november 2010

Utbyte av tjänster i snöovädret


Jag har varit en gång på powerwalk idag med vagnen och skall snart igen ut en sväng... För att inte behöva gå ännu en tredje gång ut med vagnen i dessa oplogade vägar hittade jag på en bra lösning! Jag ringde min goda väninna och frågade om hon, när hon tar hem sina pojkar från dagis och förskola även kan ta hem mitt förskolebarn. I utbyte lagar jag middag åt oss alla. Superbra idé tyckte hon och alla parter är nöjda!

Så vad ska det bli?

Förrätt

rödbetor med äggsmör 

Huvudrätt

Ugnslax med en sås på smetana, grädde och honung

ångkokta broccolibuketter och morötter

Fänkålsgratäng med saffran

fullkornspasta

Efterrätt

Pepparkakskvarg 


Varför ser menyn ut just såhär? Jo, har varit sugen på rödbetorna redan länge, men har inte hunnit laga. Laxen var billig idag och har just köpt en hel del broccoli, morötter och fänkål från Svarfvars och fullkornspasta för jag tror att fänkålsgratängen är mera i vuxensmak. Med pepparkakskvarg får vi lite juldofter och smaker. Kanske en sillsallad, men detta ska vi äta. 


tisdag 23 november 2010

Dagismat en vintrig tisdag


Vilken härlig vinter! Barnen njöt av att leka i snön och med snön och av att skida hela förmiddagen då jag var på dagiset. En liten matsäck under granen åt de , men annars var det full fart. Väl inne till lunch var de vrålhungriga :)
Tisdagar äter vi alltid soppa, så även idag. Jag kokade samma linssoppa som senaste gång  för ca en månad sedan. De flesta barnen åt riktigt bra. En söt liten pojke, vars mamma berättat åt mig att pojken varit nöjd med min mat, tyckte att den linssoppa de äter hemma smakar illa... Min egen pojke åt två stora portioner! Till soppan bakade jag en focaccia enligt ett recept från Marthornas kokbok. Måste återkomma med receptet för det blev jättegott! Mellanmålet bestod av mannagrynsgröt med bär. Dessutom hann jag blanda ihop lite bredbart smör av smör, olivolja och vatten. Gott!

måndag 22 november 2010

Svärmors önskan: Rika riddare


Farmor har hjälpt till med barnen hela dagen och ville gärna äta rika riddare.Vi stekte dem på en färdig vetebullelängd. Vände bullaskivorna i en blandning av mjölk, socker och kanel. De färdiga rika riddarna serverades med vaniljsås ( även hennes önskemål) och ett par olika syltar. Hela vetebullen hade god åtgång på fyra barn och då svärmor förstås :)

Härlig cheesecake med citron


Fick lust att pröva baka en cheesecake, det är ganska länge sen jag bakat en. Surfade lite på nätet och hittade på www.cheesecake.nu ett enkelt recept. Istället för vetemjöl, satte jag 2 msk kokosflingor i. 


Botten: 

  • 15 digestivekex
  • 75 g smör
Fyllning:

  • 800 g philadelphiaost
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk kokosflingor
  • 4 ägg
  • skalet av en halv citron


Smält smöret. Krossa kexen grovt i en matberedare. Häll i smöret och blanda till en smulig smet. Tryck ut blandningen i en bakform. 

Ställ kallt.Värm ugnen till 175 grader.

Rör ihop philadelphiaosten med sockret och vaniljsockret i en bunke. Blanda ner kokosmjölet.

Rör ner äggen  ett i taget så att de blandas ut ordentligt i smeten. Riv citronskalet och häll i smeten.

Häll i formen med kexbotten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 50 minuter. 




Kakan blev jättegod, kan verkligen rekommendera. Det skulle ha passat bra med lite hallon och hallonsås till!

söndag 21 november 2010

Ninas varma choklad


Vi brukar inte dricka varm choklad hos oss, men jag måste bara pröva Ninas recept på riktig varm kakao. Oj, vad gott det blev! Tackar! Och kokosoljan gjorde verkligen susen! Vad glada pojkarna kommer att bli då de får blanda varsin i morgon.
Allt som behövs är:
  • mjölk
  • grädde
  • 1 tsk kakao
  • 1 tsk kall mjölk
  • 1 tsk kokosolja
Värm upp mjölk- och gräddblandningen. Blanda under tiden kakaon och den kalla mjölken. Häll över den varma gräddblandningen och sist lite kokosolja i. Njut!

Pepparkakskvarg


Jag ville pröva på någonting nytt idag, gärna med lite julsmak i, så hittade på en pepparkakskvarg.
  • 3dl grädde
  • 250g kvarg
  • 4 pepparkakor
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk pepparkakskrydda


Jag vispade grädden och blandade i kvargen. Krossade pepparkakorna i en mixer och blandade i gräddblandningen. Tillslut lite vaniljsocker och voilà!
Min 4 åring gillar inte grädde, men även han åt med god aptit sin portion när han fick breda av kvargen på en pepparkaka.

lördag 20 november 2010

Fond de la maman!


Vi använder en hel del grönsaker i vår matlagning och jag vill inte ens tänka på hur mycket god fond vi gått miste om vid det här laget iom att vi inte haft den blekaste aning om hur en fond görs. Hade faktiskt inte ens kommit på tanken tidigare. Tacka kan jag nu bloggen Christians mat och minnen, samlade recept, där han ger en grundlig beskrivning på hur man skall gå till väga då man gör sin egen fond
I min första fond har jag nu rester av:
Kålrot, rova, lök, purjolök, morot, broccoli och lax. 
Kryddat har jag med:
svartpeppar, lagerblad, persilja
Resterna har småputtrat i 6h nu, nu börjar jag reducera den. Efter att jag silat allting, lät jag den ännu småputtra ca 3h. Mycket stark smak av fisk, skall definitivt krydda min nästa fisksås med fonden.
Det blev tillslut 2dl fond av många liter vätska!
Fond nr 2
Jag blev så inspirerad av fondandet :), så nu har jag mitt andra kok på gång. Denna gång rester av äppel, morötter, zuccini, kål som jag kryddat med svartpeppar, lagerblad, vitlök och persilja. Det blir en lång natt :)

1dl färdig fond...

Minnen av mat till mina barn


Att bläddra i kokböcker, gå bland fina råvaror i affärerna, dofta och känna på och köpa av dem, laga mat, baka och äta god mat är saker som gör mig glad. Att höra människor prata om mat och att själv prata om mat och råvaror ger mig nya idéer och energi.   Jag är ingen kock, men har alltid varit mån om att mina barn har serverats bra och varierande mat. Alltid har de inte velat smaka, men så småningom, iom att de själva varit mer och mer med i köket, har de blivit mer nyfikna på vad vi äter. 

Att ha barn som vill vara med och har roligt i köket är alldeles underbart. Min fyraåring är just den nyfikne som alltid kommer till köket och vill veta vad jag gör, oberoende om han är sjuk med hög feber eller ej. Redan som 3-åring meddelade han mig att han vill se ALLT som jag gör i köket! Senast för ett par veckor sen, då han var sjuk, så bakade vi tillsammans och hittade på att vi skulle ha ett bageri tillsammans då han blir stor. Han var överlycklig! 

Redan som riktigt liten så visste han vad han ville äta och vad som inte dög. Bröstmjölk de 6 första månaderna, sedan burkmat de följande 6 månaderna. Mina härliga puréer som jag med stör möda kokat ihop, dög inte åt honom... Hans smaklökar öppnades då han fyllde ett, fr.o.m. då började han äta min mat och han var under två år gammal då han smakade både på oliver och getost och gillade båda två. Denna ljuvliga gosse tyckte länge inte om plättar eller korv eller glass. Nuförtiden äter han plättar och ibland glass. Han är heller inte så förtjust i kakor, men smakar nog på det mesta. Älskar starka och annorlunda ostar. 

Min 6 åring har lika bra smaksinne som sin far. För några år sedan, ville han absolut ha en kopp kakao då vi var på ett kafé. För att hans dryck inte skulle bli för söt, hällde jag bort hälften av innehållet i muggen och fyllde på med hett vatten istället och tänkte att han inte skulle märka något. " Jag vill inte dricka kakao gjord på vatten" var hans första kommentar... Och då hade han inte druckit kakao så hemskt många gånger tidigare. Denna 6 åring är en gosse med stor aptit, äter nästan allting, och älskar verkligen mat. Speciellt husmanskost och sallader är riktigt hans favoriter. Till motsats till sin bror tycker han inte om ost, men gillar glass, korv och plättar och allting som är surt, dvs bär. Ytterst sällan äter vi korv hemma,  de hemska prinskorvarna som finns på varje barnmeny och som är fulla av allt möjligt äckligt, äter han som tur inte av ( han har lyssnat på mig :)

Min knappa 2-åring då? Hon har en enorm aptit! Hon sitter länge och gärna vid matbordet och vill gärna se på och hjälpa till med samma som hennes bröder :).  Hon var så söt i dag då vi var vid mjölkdisken och jag bad henne ta mjölk, så tittar hon på mig och frågar: " ett, två?" Efter det får hon syn på grädde och blir överlycklig och tycker vi skall köpa några tetror grädde också. Hon har ännu inte fått smak för det söta, hon tycker inte om banan eller sötad yoghurt, helt enkelt för att vi varit ganska strikta med socker åt alla tre under speciellt de första åren. Och även senare. Men hon gillar starka ostar, kött, fisk och alla bär.

Under våra "matlekar", som blivit ett begrepp hos oss, har vi roligt hela familjen.  Vi skrattar och pratar och känner och doftar och lyssnar och förundras över hur många associationer en liten bit bröd kan väcka. Jag är så glad att jag snubblade över Sapere på några bloggar, det har verkligen berikat vårt köksliv!

Michael Björkqvist sade i Matprogrammet "Mat så in i Norden" att han som kock alltid haft andra stora kockar som förebilder, men nu vågar säga att han har sin mamma som förebild är alldeles underbart. Jag hoppas ju också att mina barn kommer ihåg inte bara familjens gemensamma stunder i köket, utan även tankar om mat och råvaror som inte minst jag argumenterar för. Att jag under en tid åt strikt lchf, har barnen inte så stor aning om, det packade jag inte på dem, men om tillsatsämnen och annat liknande vet de två äldsta nog en hel del om...





fredag 19 november 2010

Renskav med zuccinipasta


Jag vet inte vart dagen tog vägen idag, men plötsligt var klockan halv tre och jag var vrålhungrig. Hade inte hunnit äta annat än frukost. Flickan hade i sin tur ätit en tidig lunch, så jag glömde bort hela maten. Nåja, hittade i Anna Halléns bok om LCHF mat en rätt med renskav och zuccinipasta som lät snabb och bra. Själva renskavsgrytan ändrade jag på enligt vad vi råkade ha i kylskåpet så det blev så här.

Min renskav

  • 480g djupfryst renskav
  • 3msk smör
  • 1 stor purjolök
  • 300g kantareller
  • 5 cm chèvre ost
  • 5 dl grädde
  • rosmarin
  • svartpeppar
  • salt

Zuccinipastan

  • 3 zuccini
  • salt

Jag brynte köttet i smör. Sedan skar jag purjolöken i skivor och stekte den med köttet. Kantarellerna stekte jag i en annan stekpanna, och blandade sedan med köttet. Blandade i chèvren och grädden och kryddorna och lät småputtra i 5 minuter.

Zuccinin skivade jag med en osthyvel och hällde dem i lättsaltat kokande vatten för ca 10 sekunder.

Serverade med lingonsylt och granatäpplen.

Det här var nog absolut en lyxig och snabb lchf maträtt!

Byns billigaste eko-ägg!

Var alltför lat idag för att med två barn gå 100m extra för att komma till S-butiken, där jag försöker handla vår mat, utan gick istället till Stockmann. Döm om min förvåning när jag råkade hitta ekologiska ägg i lösvikt för 5,50 Eur /kg!!! I S-butiken kostar de över 6 Eur kg. Och inte nog med det, den norska laxfilén kostade 8,90 Eur/kg, då den i K-butiken i går kostade 18,90 Eur kg!!! Köpte också malet kött som var i samma prisklass som den jag brukar köpa annanstans. Den inhemska gurkan var också billigare än S-butikens, medan mjölken och crème fraîchen var lite dyrare. Så inte så illa, egentligen ska man nog veta vad man köper och varifrån. Jag tycker att Stockmann alltid haft dyrare bröd och mjölkprodukter än då tex S-butiken, medan man har kunnat få frukt, grönsaker och ibland fisk billigare på Stocka.

I morgon skall det bli fisksoppa med en massa goda rotfrukter som jag köpte från Svarfvars och med den ena fiskfilén. Till efterrätt skall jag laga en lchf version av Ris à la Malta som jag hittade i Anna Halléns kokbok som jag lånade från biblioteket idag.

torsdag 18 november 2010

Bengtskärs limpa


Jag och barnen var via Maatilatori igår och då jag såg BEngtskärs limpan, kunde jag ju inte låta bli att köpa den. Barnen var glada att ge sin pappa limpan och jag tror han också var nöjd.

Köpte en semla och en scones som barnen fick äta på vägen hem, och båda hade bra åtgång! Jag smakade också lite och de fick bra betyg :)

The Wedding chocolate


Min man hämtade en ask med Cloettas choklad åt mig i somras tror jag det var. Vi smakade på den häromdagen och jag hoppades att det skulle ha varit gott, när det nu ändå var "The Wedding chocolate". Sötsliskigt och dessutom innehållande hasselnötter så sonen fick en lindrig allergisk reaktion av dem. Dumma mig som inte fattade att själva chokladen också hade hasselnötter och inte bara fyllningen. Nå, nu vet vi alla att han inte ska äta något med hasselnötter i.

Nu är asken tom, men bra så. Jag hoppas att chokladen i "The Wedding chocolate" från Storbritannien nästa sommar är mörk utan en massa äckliga fyllningar.

Skyr i Finland


För 10 år sen då min man och jag var på Island, kan man väl säga att vi levde på Skyr! Allting var ju så fruktansvärt dyrt där, säkert Skyr också, men det var så gott. Nu har denna isländska kvarg hittat till våra finska matbutiker och idag fick jag smaka av den på det "Isländska salutorget" på Nifin i Helsingfors. Visst var det gott, men smakade det så här för 10 år sedan? Det finns tydligen 4 olika smaker att välja mellan, jag smakade på den med blåbär och den var helt god, liknade nog mycket vår kvarg, mer än vad jag kom ihåg. Men varning! Köp inte den med vaniljsmak, för den är inte sötad med socker utan med ett par andra sötningsmedel!

Mer om Skyr här.

Fruities- så gott och uppiggande


Sent hemkomna efter en lyckad kväll på Nifin med Isländs salutorg, värmde jag makaronilådan som jag lagat tidigare på dagen och sen mixade jag snabbt ihop en god fruitie till efterrätt åt mina barn.

  • 2 persimon frukter
  • 1 banan
  • vatten
  • citron

Jättegott och mycket vitaminer!

Dagismat- veckans meny


Vi äter bra mat på vårt dagis, tycker jag. Så långt som möjligt ekologiskt och inhemskt, vegetariskt rätt så mångsidigt och vi gör allting själv. Inga hel- eller halvfabrikat hos oss! De flesta barn är nya för i år och dessutom många 3-4-åringar, och det märks på hur de äter. Inte så bra alltid, men det brukar ta en termin så är de vana vid vår mat och sen brukar det gå bra. Vi hade 6 förskolebarn i fjol, och jag kan tänka mig att man fick laga mycket större mängder mat då jämfört med nu.

Efter att nu jobbat på dagiset 3 månader så känner jag också igen barn som inte tycker just om nånting alls, undrar just vad hon äter hemma. Sen finns det de härliga barn, som MoWe också skriver om, som alltid kommer in i köket efter utevistelsen och frågar vad det blir för mat och de små nyfikna som emellanåt dyker upp för att se vad jag gör. Ungefär hälften av barnen har redan fått vara med och hjälpa till och det har varit jätteskoj!


Iom att jag jobbar bara måndag och tisdag är det just dessa dagar som det blir lite mer avancerat. Och onsdag med lång skogsdag är ju alltid grötdag då lunchen dessutom äts lite senare.

Den här veckan ser matsedeln med lunch och mellanmål ut så här:
Måndag

Indisk inspirerad böngryta med ris
Grönsallad med ananas

Mannagrynsgröt på frukt och bär


Tisdag

Solsoppa ( med blomkål och morötter) Scones med ost paprika och gurka
Karelska piroger med äggsmör + fruitie

Onsdag
Mannagrynsgröt och bröd
Ris à la Malta

Torsdag

Kållåda med rårörda lingon

Fattiga riddare gjorda på grahambröd


Fredag

Föräldramat, då någon förälder lagar maten

Idag kom vår beställning från Svarfvars och nu har jag både hemma och på dagiset en massa härliga grönsaker som morot, kålrot, rova, kål, zuccini, blomkål, broccoli, purjolök, fänkol och potatis som bara väntar på att bli tillagade. Så det skall bli en hel del brainstorming under helgen :)

lördag 13 november 2010

Lammfärsbiffar med krämig fänkålsgratäng


Antog utmaningen från LCHF på mitt sätt en grupp på Facebook
Lammfärsbiffar med krämig fänkålsgratäng – 4 portioner
500 g lammfärs
½ dl grädde
1 vitlöksklyfta
½ röd lök
2 msk hackad färsk rosmarin
Salt och svartpeppar
1 msk olivolja

Fänkålsgratäng
3 fänkål
2 dl grädde
1 paket saffran
Salt och vitpeppar
2 dl riven parmesanost

50 g machésallad
1 knippe rädisor
1 dl rädisgroddar

Gör först gratängen. Sätt ugnen på 200 grader. Skiva fänkål fint. Koka upp grädde med saffran. Smaka av med salt och peppar. Lägg ner fänkålen och blanda runt ordentligt. Häll över i en ugnsfast form och toppa med parmesanost. Sätt in i ugnen i 20 minuter. Skala och finhacka vitlök och rödlök. Blanda färsen med grädde, vitlök, lök, rosmarin och salt och peppar. Forma till avlånga biffar och trä upp på spett. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn biffarna runt om. Lägg upp på en ugnsplåt och sätt in i ugnen i 10 minuter. Servera spetten men fänkålsgratäng och en sallad med rädisor och groddar.
Tillhörande:LCHF på mitt sätt
Tyvärr hittade jag inte rädisgroddar i butiken och spett hade vi inte heller, men gott blev det ändå :)
Jättegott och mycket enkelt att tillreda, och snabbt! På 45minuter hade jag denhär lyxiga middagen klar! Och vilka härliga dofter som spridits i hela hemmet och färgerna på tallriken är en fröjd fär ögat. Perfekt!

fredag 12 november 2010

Snö i Umeå



Första dagen hade vi lite snö på marken, följande morgon +5cm och ett härligt vinterlandskap!

Västerbottenpaj i Umeå


Denhär pajen lagade min syster åt oss. Oj vad det var gott! T.o.m. min knappa 2 -åring åt med god aptit! Till pajen serverades morötter som de odlat själva samt paprika.
Återkommer med receptet!

Hemma igen


Efter en trevlig resa i Umeå, är vi hemma igen. Pojkarna har varit på dagis och förskola, dottern och jag hemma. Efter 11h på resande fot igår, har jag varit ganska trött idag, så det fick bli mycket enkel mat. Till lunch stekte jag 3 ägg med riven ost i som jag och dottern delade på + lite grynost till. Granatäpple till efterrätt.


Middagen blev också typ snabbmat med tortillas. Tittade en stund på Min Morgon i morse, ett program som jag verkligen uppskattar, och såg Mama Ethiopia där med sin mat, och blev genast sugen. Så köpte en köttgryta som jag tinade upp och blandade en burk crème fraîche i. Det var en jättegod fyllning till tortillan. Utöver det hade vi gurka, tomat, majs, vita bönor och grynost och lite ostsås. Snabbt och gott. Till efterrätt åt vi persimonfrukt.

måndag 8 november 2010

Inventering av kylskåp

Jag skall åka på resa i morgon med mina två yngsta barn, så istället för att packa började jag gå igenom kylskåpet istället :) Mycket roligare än att packa kläder!

Jag brukar gå igenom och tvätta kylskåpet 4-5 gånger i året. Vill du titta in i vårt kylskåp? Det ser ganska bra ut eftersom jag handlade i går :) Nu har vi

1kg inre filé, 1,5kg smör, 1,5 l naturell yoghurt, 2 kg turkisk yoghurt, 2pkt vatajas skinka, 1,5 l vispgrädde, 1/2 paket bacon, 1kg tomater, 1 gurka, 1 palsternacka, 1 aubergine, 1 broccoli, 1 liten kålrabbi, 1 rödkål, lite grönsallat, 2 burkar kvarg, 3l mjölk, 6-7 olika slags ostar, 200g nötter + en hylla full med olika såser, oliver, syltar och annat liknande.

Andra grönsaker har vi också, som 2kg morötter, 1kg lök, några vitlökar och säkert ännu något som jag glömt bort, men de förvaras inte i kylskåpet.

Hur mycket fick jag slänga bort då? En färskost hade bäst före i oktober, min brie som jag köpte på Galna Dagar, hade också passerat bäst före och en tomat som hade blivit i kläm slängde jag också.



söndag 7 november 2010

Äppelmuffins och äppelbakelser!



Vad gör man om man inte har en muffinsplåt? Jo, man tar formen för runebergstårtorna istället! Gjorde en muffinssmet idag enligt samma recept av Leila Lindholm som jag gjort tidigare. 1/3 av smeten använde vi till hjärtformade muffinsar och resten till 6 st lite högre äppelbakelser! Fenomenalt! 
Alla tre barnen var med och hjälpte till med muffinsarna och tyckte det var jätteskoj, därför fick de ge de hjärtformade som en gåva till en släkting på hennes födelsedag.

lördag 6 november 2010

Snabb lördagslunch



Idag gjorde jag en korv Stroganoff till lunch. Oj, vad gott det var! Barnen fick äta den med fullkornspasta, jag åt med coleslaw.
  • 2 pkt Vatajas korv
  •  3 msk tomatpuré
  • 2dl grädde
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 hackad lök
  • salt
  • peppar
  • persiljan glömde jag...
Stek den hackade löken och de skivade korvbitarna. Tillsätt tomatpuren, grädden och de krossade tomaterna. Krydda och låt puttra. Jättegott!

Djurpark på dagis!



På fredagen fick alla barn klä ut sig till något djur. Vi hade några fladdermöss, möss, kaniner, en tiger, en leopard och en katt. Barnen var överlyckliga över att ha Halloweenmaskerad. Vi hade också knytkalas, till den bakade min 4 åring och jag tidigt på fredagmorgonen minimala men saftiga äppelmuffins.  

torsdag 4 november 2010

Sapere med familjen- Mat-alias!

Ikväll spelade vi med barnen en stund. De fick varsin kopp med några olika matprov som de turvis skulle försöka förklara så att de andra skulle hitta på vad det var frågan om. Jätteskoj och de skulle gärna ha velat fortsätta. Vi hade följande matprov:
  • svartpepparkorn
  • rågbrödsbit
  • surskorpa
  • torkad aprikos
  • torkad dadel
  • pasta
  • torkat tranbär
  • mandel
Nästa gång skall jag samla ihop lite olika frukter och grönsaker och spela mat-alias med barnen igen. Hela konceptet med smak med alla sinnen är helt toppen, jätteskoj för både barnen och föräldrarna!

onsdag 3 november 2010

Sapere- skapa en glassportion


Igår fick pojkarna skapa och sedan äta sin egen glassportion. När de gjorde sin glassportion diskuterade vi samtidigt följande saker.

  • Hur ser en lockande och god portion ut?
  • Vad kan man göra för att glassportionen ska låta på olika sätt när man äter den?
  • Hur känns de olika ingredienserna i munnen?
  • Hur doftar glassportionen? Vilka ingredienser doftar?
  • Vad skulle vara ett lockande namn för portionen?

Barnen fick välja:

  • hurdan glasskål de ville ha
  • jordgubbsglass/mintchokladglass
  • svarta vinbär
  • jordgubbar
  • mandlar
  • olika färgade och hårda strössel
  • kex
  • marshmallows
  • varsin glassdekoration
Barnen var jätteivriga, det här var något helt nytt för dem. Lillebror som inte är så förtjust i glass, gjorde en fin portion åt sig och diskuterade gärna, men smakade bara lite på glassen. Storebror, däremot, gjorde allt med stort iver :) Lillasyster sysselsatte sig med att äta av bären :)

Billigt hemgjordt bredbart smör


Gjorde en ny sats bredbart smör idag. Använde samma recept som tidigare:

  • 500g smör
  • 1,25dl rypsolja
  • 0,5dl vatten

Härligt 600g nötsmakande smör för under 2 EUR! Mycket billigare kg pris än tex Dellariini. Inte så illa!

tisdag 2 november 2010

Happy Halloween muffinsar


Hela familjen bakade muffinsar på söndagen. Det är länge sen jag öppnat Leila Lindholms A Piece of cake, så nu var det dags. Hennes muffinsar blir såå goda.  Denna gång blev det saftiga och goda äppelmuffinsar.Barnen tyckte det var jätteroligt att få vara med och laga smeten och att efteråt få dekorera med kristyr var ju hur roligt som helst!

Muffinssmet grundrecept:

  • 100 g smör
  • 2 st ekologiska ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl mjölk
  • skalet av en ekologisk citron
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt

Fyllning:

  • 3 st stora äpplen
  • 1 msk smör till steknibg
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk malen kanel

Kristyr till dekoration


 Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör, strösocker och kanel. Låt svalna. Blanda äpplena med muffinssmeten och fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda i cirka 20 minuter.

Sivanandakex enligt Marthorna


Jag har bläddrat ganska Aktivt i Marthornas kokbok under helgen som det märks... Idag bakade jag tillsammans med tre dagisbarn Sivanandakex ( pust vilket svårt namn att komma ihåg, har det något med yoga att göra?). 
Kexen är inte så söta, utan har en ganska stark smak av ingefära.  Jag ändrade lite i det ursprungliga receptet, så här gjorde jag. 
Ca 15 kakor:
  • 6 dl havregryn
  • 2 dl speltmjöl 
  • 2 dl råsocker
  • 1½ tsk kanel
  • ½ tsk muskot
  • 1½ tsk ingefära
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 2 dl olivolja
  • 2 dl vatten
Allt blandas ihop. Kakorna flyter inte ut i ugnen som havreflarn gör, så platta ut dem ordentligt, ifall du vill ha tunna kakor. vI gjorde lite tjockare.
Grädda i 200 grader, ca 12–15 minuter.

Röd startdryck à la Martha!


Hittade i Marthornas kokbok en intressant dryck, Röd startdryck, som bara lät så lockande att jag måste pröva den. Först på dagis och sedan hemma. På dagis tyckte tex en flicka som aldrig annars tycker om något, massor om drycken, hon lär ska ha druckit 4-5 glas... Mina egna barn var däremot inte så förtjusta i själva konsistensen. JAg gillade drycken! Fräsch och mättande!
Jag hade inga exakta mått, men ungefär så här gjorde jag drycken här hemma: 
  • 2 dl jordgubbar
  • 1 näve solrosfrön
  • 1/2 dl havrekli
  • 4dl utspädd tranbärsssaft
  • 2 msk honung
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk honung
Allting mixas i en mixer. Detta räckte till 4-5 portioner.

Pumpasoppa så här i Halloweentider


Mitt livs första pumpasoppa och den enligt ett recept jag hittat här. En mjuk och len mixad soppa som var extra god med lite stekta trattkantareller i! Även dagisbarnen åt upp sin portion. Till soppan skulle jag servera rostat bröd, men hittade inte brödrosten, så det fick bli ugnssmörgåsar istället.