Matexperiment och Sapere

UPPTÄCK MATEN MED ALLA DINA SINNEN!!!

söndag 25 oktober 2009

Äppelkaka à la Leila


Då sonen hade födelsedag bakade jag till dagis en äppelkaka från Leila Lindholms A Piece of cake. Den bästa kokbok för bakverk jag nånsin stött på!
Sockerkassmeten:
3 ägg
2,5dl socker
1 tsk vaniljsocker
50g smör
1dl mjölk
3,5dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

100g riven mandelmassa/marsipan



Fyllning:
2 stora äpplen
2msk smör
2 msk strösocker
2tsk kanel


Sätt ugnen på 175grader. VIspa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Smält smöret och rör i mjölken och blanda det med äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Riv mandelmassan och blanda i smeten. Det ser roligt ut om man har olika färgers mandelmassa eller marsipan. MEd marsipan blir smaken lite sötare.
Kärna och skär äpplena i bitar. Stek dem i smör, socker och kanel tills de börjar mjukna. Blanda äppelbitarna i smeten och häll i en ugnsform. Grädda kakan i ca 30 minuter i mitten av ugnen. Serveras gärna med glass, grädde eller vaniljsås.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar