Matexperiment och Sapere

UPPTÄCK MATEN MED ALLA DINA SINNEN!!!

lördag 19 november 2011

I väntan på julen Sapere

Idag på Restaurangdagen kl 16-18 öppnar jag Pepparkaksköket hemma hos oss! Tyvärr är det en slutet kök för VIP;  har nämligen bjudit in ett gäng unga pepparkaksbagare förklädda till tomtar :)

Två hemgjorda pepparkaksdegar som mina yngsta barn fick laga med mig igår. De torde räcka till några hundra pepparkakor. Dessutom skall jag köpa ett par av butikens degar. Varför butikens? Jo, för detta är ett av mina Sapere-projekt som jag regisserat från början till slut vilket betyder att vi skall använda alla våra sinnen genom hela kvällen.

Borden är överdragna med vaxdukar. Mitt på köksbordet finns vackra skålar med härligt doftande julkryddor.  Brödkavlarna och pepparkaksformarna samt degen har sin givna plats på de tre borden. I bakgrunden spelas julmusik. Inte bara köket, men hela lägenheten har tagit en tjuvstart till julen.

Barnen har inga kockhattar, utan tomteluvor.  Innan de börjar baka skall de få titta och dofta på kryddorna som finns i pepparkaksdegen. Sedan skall vi titta, smaka, lukta och känna på de olika degarna och prata om våra sinnesförnimmelser. Vilken föredrar du? Varför? Hur ser de olika degarna ut? Hur känns de?

Alla barn har säkert någon gång bakat pepparkakor. Men att stanna upp och se på råvarorna innan, det har alla inte gjort. Alla har heller inte fått uppleva den glädje som föds då man bakar så här många tillsammans. Delad glädje är dubbel glädje, det vet vi ju :) Och den stora mängd pepparkakor som 12 barn kan åstadkomma fascinerar säkert! Matglädje i kubik!

Hurdana pepparkakor vill du laga? Tjocka eller tunna? Tycker du om mjuka eller krispiga pepparkakor? Hur vill du dekorera dem? Hur ser en vacker pepparkaka ut? Barnen får dekorera pepparkakorna med mandlar, russin, guldpärlor och olika färgs kristyr, både köpt och hemlagad. Eller låta bli att dekorera! Sen har jag reserverat en rulle med fryspåsar att ta hem pepparkakor i och givetvis vackert band till det hela.

Tomtebarnen får baka ett par timmar och föräldrarna är hjärtligt välkomna på en kopp hemgjord glögg och nybakta pepparkakor efteråt. Då är vaxdukarna borttagna och undangömda i någon vrå och julduken har tagits fram. Vi dukar bordet med vackra små dekorationer, servetter, silverhjärtan, kryddor och våra härliga pepparkakor och den varma glöggen. Vi tänder ljusen och tar varsin plats vid bordet och njuter av doften, smaken och känslan av samhörighet då vi i novembermörkret smakar på pepparkakorna tillsammans. I väntan på julen.

3 kommentarer:

  1. Tycker nästan du kan börja kalla dig som Björn Ylipää (Krea Nord, NNM, har du läst den artikeln?)"Regissör av måltidsupplevelser". För det är ju det du håller på med=). Hoppas ni hade lika roligt som det låter. ...tror det var många nöjda barn som gick hem från er ikväll.

    SvaraRadera
  2. Vad roligt :) Hade inte ens tänkt på mig själv, ville bara skapa en trevlig och annorlunda upplevelse åt barnen :) Även föräldrarna tyckte det var lite kul att titta på de olika pepparkakskryddorna, se alla vackra konstverken samt känna doften av pepparkaka!

    Ja, barnen tyckte det var roligt, och de var otroligt ivriga på att baka och dekorera sina pepparkakor. Att dessutom få smaka av degarna medan de bakade ( "för det får man inte göra hemma" var det en flicka som kommenterade) var helt toppen. Butikens deg jämfördes med den hemlagade som mina två yngsta barn hade lagat och den hemmagjorda vann!

    Barnen hade tagit med sig brödkavlar och pepparkaksformar, jag tror det fanns en 30-40 stcyken totalt och alla delade med sig. Alla fick baka så mycket de bara orkade och till slut bakade alla ett stort hjärta som de sedan också fick ta med sig hem, vackert dekorerad.

    Vi hade förberett kvällen så att mina barn i förväg hade fått baka ett trettiotal pepparkakor som vi kunde börja dekorera i väntan på de varma pepparkakorna. Det var en helt bra idé :)

    Pepparkaksdeg hade vi 2 stora hemgjorda satser + en 1kg butikens. Kristyr flera 5 olika tuber+ en hemmagjord. 300 g mandlar, 300g russin, 2 burkar guldpärlor och en påse godis behövdes till dekoratinen. Och sen slank det ju in i munnen också medan de bakade :)

    Jag skojade och sade att barnen nästa vecka är välkomna igen och då blir det jullådor :)

    Eller, borde man faktiskt ha sådana här temalördagar inför julen där barnen skulle få vara i huvudrollen och laga allt det som de vuxna i vanliga fall lagar (och äter). Det skulle ju vara spännande att se hur många nyfikna och modiga barn man skulle få runt julmiddagsbordet!

    SvaraRadera
  3. Idéflödet bara fortsätter hör jag=). Det finns ju hur mycket som helst man kan göra! Har också funderat på att det funnits "Skogsmulle"- verksamhet i daghem hur länge som helst. Nu borde också "Matmulle"-verksamhet köra igång...och gärna på ALLA dagis. Är maten i fokus har vi nöjda matglada barn.

    SvaraRadera