Matexperiment och Sapere

UPPTÄCK MATEN MED ALLA DINA SINNEN!!!

söndag 27 februari 2011

Restaurang Lyon


Vi firade våra 18 år tillsammans igår på en fransk restaurang i Helsingfors. Hade aldrig tidigare varit på Lyon, denna lilla restaurang precis mittemot Operan.
Vi hade bordsreservation till kl 18.30, så där var bara ett par sällskap då vi kom. Senare började det komma lite fler matgäster, de flesta i vår ålder eller äldre. Med fransk musik i bakgrunden och en kypare som slängde in några franska artighetsord emellanåt och den mycket neutrala inredningen blev stämningen en blandning av finskt och franskt.
Vi studerade länge menyn. Jag har lite svårt med lammtunga eller vaktellår...
Valde tillslut en meny med

Ankleverpaté, terrin på schalottenlök, äppelpure
Hjortstek med Morteau-korv, Karljohanssvamp, mörk korintsås
Osttallrik med Rochfort och Livoret ostar med husets nötbröd
Marinerad färsk frukt, litchisorbet, mascarponekräm

Jag var inte helt förtjust i ankleverpatén, den var ganska smaklös. Jag hade förväntat mig mera smak. Har ätit gåslever flera gånger och hade föreställt mig att det skulle smaka ungefär lika. Jag tröttnade också en aning på konsistensen på hela terrinen och ankleverpatén, det blev för mycket av det puréaktiga i munnen speciellt med äppelpurén till. Dessutom var äppelpurén för stark i smaken i förhållande till ankleverpatén.
Med maten serverades två olika bröd, ett med persilja och ett med svartpeppar! Lite mera skorpa skulle ha gjort susen!
Huvudrätten var bättre. Tyvärr bad jag om väl stekt kött, det skulle säkert ha varit godare lite röd. Jag som inte brukar gilla korv, tyckte att Morteau-korven från Juraområdet var supergod! Såsen och grönsakerna var helt ok. Men rätten blev för mig ingen gastronomisk höjdare.
Nötbrödet som serverades till ostarna passade bättre till Rochforten än till Livarot-osten. Efterrätten med mascarponekrämen skulle ha varit bättre utan sorbet.
Det som jag gillade var sättet att kombinera de fina finska råvarorna med fransk kokkonst. Men samtidigt tyckte jag att många saker inte passade ihop. Jag hittade nog inte röda tråden i menyn.
Alla rätter var vackra att se på, det kommer man inte ifrån. Ganska samma färgskala genom hela menyn.
I fjol var vi på Sundmans krog och då minns jag att jag var mycket nöjd med maten. Kanske pga att den var närmare husmanskost än gårdagens middag. Eller att pris-smak förhållandet var bättre. Med notan i handen räknade jag ut att vi fick BÅDA njuta av en fransk middag i Helsingfors. För samma pris skulle ENA av oss åkt tur retur till Frankrike... Nu är man en upplevelse rikare. Skulle gärna gå oftare på fin restaurang, men ekonomin tillåter det inte. Tyvärr.
Kvällen avslutades med ex-tempore Bowling! Roligt, men det är ju bara frågan om tur ;) 137 poäng med några strikes lyckades jag få en gång!



fredag 25 februari 2011

Experiment


Pojkarna får se lite på Mumin och samtidigt äta lite gott. Egentligen är detta deras kvällsmål. De får varsitt litet glas med yoghurt, frukt- och bärsmoothie, några torkade plommon samt ett par bitar bröd samt morots- gurk- och vitkålsstänger. Väntar med spänning vad som händer med vitkålen. Häromdagen gick den åt som smör då det var vampyrtänder.
Resultat: Storebror åt upp allting, lillebror lämnade vitkålen och smoothien ( som han lagat med mig).

Sapere med tomater



Jag blev lite inspirerad av de många olika slags tomaterna i vår närbutik och tänkte Sapere direkt :)
Jag köpte en chocmato ( en delicatesstomat som mognar inifrån), röda och gula körsbärstomater, plommontomater, kvisttomater och inhemska tomater. Vi tittade först på tomaterna och funderade lite på hur de skiljde sig från varandra. Sedan kände vi lite på dem, och till slut jämförde vi de olika smakerna.
Kvisttomaterna var mycket vattniga, smakade ingenting!
De gula körsbärstomaterna smakade lite mer än de röda, plommontomaterna var också ganska smaklösa. Chocmaton och den inhemska tomaten likande varandra till smaken, men ingen av dessa hade en djup smak.
Vi var eniga om att de gula körsbärstomaterna hade mest smak den här gången. TOmatsapere måste definitivt göras om på sommaren då tomaterna är som godast.

Det var en rolig stund vid sidan om lunchen. Tom dottern som aldrig äter tomater, åt flera smakbitar!

onsdag 23 februari 2011

Sportlovsbak

Mycket fyllig och ack så god!
Sonen hemma i angina och fint väder ute.
Något roligt måste man hitta på.


Ugnsbanan, som sonen sett på Buu-klubben och som han lagade själv.
  • En banan
  • 5 bitar mörk choklad
Sonen skar längs med bananen och stoppade chokladbitarna i klyftan. Ca 10 minuter i 175 graders ugn. Skär sedan i lämpligt stora bitar. Mycket söt, så en banan räcker bra till åtminstone 2-3 personer.
Havresemlor
Så blev det också havresemlor enligt ett recept från Operation skolmat som även Malin i Malins mat prövat, kolla här. Hade inte jästbrödsvetemjöl eller havrekli, så bytte ut det mot Manitoba Cream mjöl och vetekli. Mycket goda semlor!


Ca 18 stora semlor och en enorm batong blev det av degen!
Till middag blev det en snabb gratäng med potatislökblandning blandad med en burk med makrill i tomatsås, 2,5dl grädde och ost ovanpå. Gott!
Till efterrätt åt vi en god fruktsallad. Pojkarna var förtjusta att få äta från varsin melonskål.
och sist men inte minst, min favoritchokladkaka, även den från Malins mat. Denna har jag gjort även tidigare. Mycket fyllig och god!




söndag 20 februari 2011

Från vampyrtänder till Sapere

Ja, vad gör man inte för att få ens snart 5-åring att smaka på de små vitkålsbitarna i salladen? Han är så skeptisk, vissa saker så vill han bara inte smaka, men sen plötsligt, så kan han äta hur bra som helst. Det är någon slags psykologi bakom det hela, men kan inte sätta fingret på vad det är.

Idag vid matbordet, tänkte jag att nu prövar jag på allt eller inget. Låtsades hitta en vampyrtand i min sallad. Innan jag kom på denna fantastiska idé, så petade han bort kålen, men efteråt så åt han med god aptit, och tyckte tom att det var gott! Och bad efter mera flera gånger! Efteråt tittade vi på den stora kålen och funderade lite på vad den liknade: vampyrhuvud, hjärna osv... Och den luktade ingenting, men smakade kål och lät inte som vampyrtänder då man åt det :) Barnen var imponerade över det 2,5kg tunga kålhuvud som de fick känna på och tyckte väl att det blir kul med mycket kål framöver:)


På bilden skall barnen just börja laga chokladbollar och 6-åringen läser receptet.


Hittat på nätet

Vilket fantastiskt förbättringsförslag till vår skolmat. Kolla här.

En liten liten stund i det lilla lilla köket...


Det var en gång en liten liten gumma, med ett litet litet hem. I det lilla lilla hemmet fanns ett litet litet kök och i det lilla lilla köket en liten liten kökspall. En liten liten flicka steg upp på den lilla lilla kökspallen och tog den lilla lilla mixern och tryckte med sina små små fingrar på den lilla lilla knappen och blandade ihop en liten liten smoothie. I den lilla lilla smoothien satt den lilla lilla flickan små små jordgubbar, lite yoghurt och en liten banan som de alla små små barnen sedan drack ur sina små små glas.

En liten liten stund i det lilla lilla köket är en stor stor sak för det lilla lilla barnet! Och även för de stora.

Inget buljongpulver alls i år!


Ja, som rubriken säger, så har jag inte en endaste gång använt buljongpulver i år! Kryddat istället med min egen buljong eller färska örter. Jag använde tidigare Reformis ekologiska grönsaksbuljongpulver, men nu har den fått stå i skåpet. De är så fulla med salt och nog även andra ämnen jag tycker jag inte behöver krydda min mat med. På dagis har jag heller inte tillsatt någon buljongpulver och ingen har klagat :) Lite mer andra kryddor, örter, vitlök och smör och olja istället så blir det riktigt gott!

Salladsbuffé till tortillas


Min mellanson ville ha tortillas till lunch idag. Som tur råkade vi ha ett paket med tortillas i skåpet :) I vanliga fall brukar vi ha köttsås till, men inte idag. Istället tonfisk, bönor, majs och en hel del andra grönsaker som vi råkade ha hemma. Plus en god sås gjord på gräddfil, olivolja, svartpeppar, en vitlöksklyfta och färsk basilika. Mmm, gott!

lördag 19 februari 2011

Veckoslut!


Härligt med veckoslut! Ljuvligt att inte behöva ha bråttom någonstans!
Idag har barnen avnjutit en lite stadigare frukost. Mellansonen ville ha mannagrynsgröt, så kokade en på speltmannagryn med en rejäl klick smör i och pojkarna gillade den. Flickan är lite kräsen med gröt överlag just nu. Gröten åts med kanel och bärsoppa.
Sen hade jag igår kväll stekt spenatplättar, enligt mellansonens önskemål, så de fick alla tre äta varsin stor plätt till morgonmål. Därtill ekologiska mörka vindruvor och gurkstänger och ekologisk mjölk. Mellansonen är alltid jättehungrig på morgonen, så han åt två rejäla portioner gröt och en halv plätt + en näve med vindruvor och gurka. Äldsta sonen däremot, åt en portion gröt, en näve med vindruvor och gurka. Han är inte så stor i maten på morgonen. Dottern åt sina 1,5 plättar och vindruvor.
Plus sen d-vitamin, mjölkesyrebakterietablett och fettsyrekapslar.
Jag äter lite mer lchf igen, bara för att jag märker att det passar mig bra. Mycket mindre hungrig med denna kost. Mitt morgonmål idag var var varken mångsidig eller på något sätt ens ett morgonmål, men räckte mig bra just idag; några koppar varm te och några skivor gräddost med smör på.
Ja, och bilden har ingenting med vår frukost att göra. Mellansonen gjorde själv en semledeg i veckan...

torsdag 17 februari 2011

Skolmaten i focus 15.2.2011

Att få delta i ett så inspirerande seminarium om skolmat är inte vardagsmat för en hemmamamma!
När vi steg in genom dörren till Practicum önskades vi välkomna av en stor och färgrann salladsbuffé med något för var och en. Stjärnkocken Michael Björklund hade av många basråvaror skapat en salladsbuffé de luxe!
Det var roligt att se krafterna bakom Operation skolmat; Harriet Strandvik och Carola Sjödahl från Marthaförbundet. På seminariet fanns många intressanta inbjudna gäster som den sgs kvinnodominerande publiken fick ta del av; förutom Michael Björklund, även kocken Paul Reuter, den energiska Närpespolitikern Emina Arnautovic samt en ganska ex-tempore gäst, nämligen Mats-Eric Nilsson! Att så många engagerade människor med olika slags bakgrund samlats kring skolmåltiden är livsviktigt för våra skolkök. Ja, som Mats-Eric Nilsson kommenterade "Mat och måltid är större än det som finns på tallriken".
I slutet av seminariet belönades Mikaelsskolan i Ekenäs som det bästa skolköket i Svenskfinland! Fyra andra skolkök fick hedersomnämnande.
Väntar med spänning på fortsättning; seminarier, utbildningar, kortkurser och annat intressant som jag kunde ha nytta av i framtiden. Men vad ska jag göra? Det är ännu ett stor frågetecken.

onsdag 16 februari 2011

"Kostchefen är borta idag, kommer först på fredag"

- ... löd svaret då jag frågade en av kökspersonalen på sonens skola ifall hon kunde svara på några frågor beträffande skolmaten. Jag behöver väl inte tala med kostchefen för att få veta vad barnen tex ätit idag? Hon såg helt skräckslagen ut då jag sade att jag är nyfiken på vad för slags mat de serverar skolbarnen. - Vi har ett hundratal rätter, sade den andra, så svårt att säga något generellt om maten. Vi tar dagens lunch, sade jag, vad åt barnen idag? Potatismos med fiskpinnar och på salladsbordet riven kål och ananas. En av favoriträtterna kan jag tänka mig.
Kökspersonalen berättade att fiskpinnarna kommer färdigt till skolköket, likaså alla biffar och köttbullar. Resten lagar de själva. Idag var det alltså potatismos, som var gjord av riktig potatis, men om jag förstod rätt så används inte smör. Salladerna och alla efterrätter, likaså mellanmålet tillreder köket själv. Nuförtiden lagar de också själva alla bärsoppor. Detta är ju positivt!
Sen när jag började fråga om tillsatser och framförallt natriumglutamat, sade de att det är förbjudet för dem att använda natriumglutamat, men att det ändå finns i buljongen. Barnen får breda Becel eller Keiju på brödet, fast de hellre sku äta voimariini sade en av personalen. Fettfri mjölk finns också på bordet, allt enligt kostråden.
Visserligen skulle jag vara glad om riktigt smör användes, likaså om barnen fick lättmjölk. Det som jag kanske oroar mig mest för är att det finns natriumglutamat i buljongen och framförallt om den sen tillsätts överallt. Det glömde jag faktiskt fråga just då... Men annars så är jag glad att jag tog mig mod att gå och prata med personalen och jag hoppas de också märkte att jag inte var där för att kritisera deras jobb. Jag faktiskt poängterade hur glad jag är över att de ändå tillreder det mesta själva och inte bara lägger fram färdig mat.
Min son har varit mycket nöjd med maten, det finns faktiskt dagar då han kommit hem och berättat att han ätit 6 portioner!!! Och jag har hört även av andra att maten är mycket bra nuförtiden. Dessutom verkar barnen se kocken rätt så ofta, för åtminstone min son pratar glatt om honom!
Ville bara veta vad de gör själva, vad som kommer färdigt och hur det är med smör och tillsatser. Jag kan tänka mig att de inte var så jätteglada över att det kom en förälder och frågade en massa, men vi har ju rätt att veta vad våra barn äter. Och sist och slutligen så verkar det som ett bra skolkök.

måndag 14 februari 2011

Glad Vändag


Med dessa nästan hjärtmärkta semlor önskar jag er alla en god vändag!

fredag 11 februari 2011

Skolmaten i Focus (och dagismaten!)

De senaste dagarna har jag på flera ställen sett reklam om Seminariet " Skolmaten i Focus". Vad roligt att det syns! Är själv anmäld sedan länge och ser mycket framemot seminariet! Är ingen kock och jobbar inte på ett skolkök. Däremot är jag mamma till tre barn som jag vill laga bra mat åt plus att jag ett par dagar i veckan lagar mat på sonens lilla dagis. Och mitt äldsta barn äter redan " skolmat".
Detta barn är jättenöjt med Folkhälsans mat som han får i sin förskola. På måndagen hade han ätit 6 portioner! (Jösses, fick han ingen mat på veckoslutet, var min första tanke...). Dagispersonalen sade redan i höstas att han äter bra och tycker om riktig husmanskost och råkost sallader, vilket de flesta andra inte gillar. Jag skulle gärna vilja besöka deras kök och se vad de matar mitt barn med. Jag är lite orolig över att det finns en massa sånt som jag inte alls gillar...
På andra sonens dagis, där jag alltså jobbar två dagar i veckan ( och kanske lite mer i framtiden?) äter barnen vegetariskt. Den här veckan har jag tyvärr bara jobbat en dag, pga av att hela familjen varit sjuk i tur och ordning) och då blev det en jättegod broccoli-zuccini-lökpaj av ekologiska råvaror. En stor sallad med både isbergssallat, gurka och granatäpple lagade jag till. Skönt att veta vad två av mina barn äter om dagarna... ( Har även dottern med på jobbet de få timmar jag är där).
Granatäpple var en ny frukt för de flesta, så vi tittade lite på hur den såg ut och hur man lättast får ut "fröna". Sedan var det roligare att smaka på den när barnen visste hur den såg ut.
Nästa vecka ska vi lite titta på olika lökar tillsammans, inspirerad av MoWe :)
Nu måste jag sluta blogga, min mellanson vill baka bröd!

måndag 7 februari 2011

En 2-årings val


Min dotter älskar att bläddra i böcker. Nyss hittade jag henne vid mitt kokboksskåp, där hon av MÅNGA böcker hade valt ut dessa, roligt! Vad månne hon vill att vi ska laga?

söndag 6 februari 2011

Veckans fråga


Vad är detta för en grönsak?

Sapere-lekar


Äntligen blev det lite Sapere ikväll. När pojkarna såg att jag tog två bananer på matbordet och bad dem komma till mig, frågade den äldre genast om det blir matlek :) Jag hade köpt en övermogen och en mogen banan, tyvärr hittade jag inga råa! Vi tittade på bananerna, kände på dem och luktade på dem och pratade om våra tankar innan vi smakade på dem. Barnen fick sen i flera omgångar gissa från vilken av bananerna smakbitarna kom. De tyckte det var jättespännande att försöka gissa med hjälp av både lukt, smak och synsinnet! Vi pratade också om vilkendera bananen vi köper i butiken och varför.

Sedan gjorde vi ett litet experiment med äppelsaft och livsmedelsfärg. Tycker inte om att använda dessa E120 och E131, men i experimentellt syfte så gjorde jag ett undantag. Jag hade två glas var åt pojkarna, en med äppelsaft, det andra med äppelsaft och färgämne. Nu fick lillebror ( den andra hade somnat!) titta på glasen och säga vad han trodde det var; äppelsaft och jordgubbssaft löd svaret. Sen fick han dofta på dem och då tyckte han båda doftade äppelsaft, samma sak sen när han fick smaka på dem. Han tyckte det lät jättespännande att jag färgat saften, så han fick göra ett experiment själv där han fick droppa en droppe blå livsmedelsfärg i sin saft och se vad som händer.

fredag 4 februari 2011

Grönsakslådor från Svarfvars

Har köket fullt med en massa ekologiska grönsaker och frukter som jag beställt från Svarfvars: purjolök, jordärtskocka, morot, fänkål, rödbeta, äppel, broccoli.

Skall frysa in hälften. Men pust vilket jobb det är att tex skala jordärtskockorna, när den emellanåt ser ut som ingefära. Bättre att istället bara tvätta dem noga och även äta skalet som innehåller en massa nyttigheter. 2,5kg morötter och 2kg broccoli är förvällda och väntar på att läggas i frysen.