Matexperiment och Sapere

UPPTÄCK MATEN MED ALLA DINA SINNEN!!!

onsdag 13 april 2011

Matpolitisk salong på G18


Igår fick jag, tillsammans med ett femtiotal andra matintresserade gäster delta i Matpolitiska salongen som ordnades i G18.
Politik
Som konferencier fungerade politikern Maria Björnberg-Enckell. Trots att hon hade lyckats samla många kunniga och intressanta människor runt omkring sig, föll hon nog i skymundan pga sin okunskap i ämnet. Frågorna som diskuterades visste hon inte riktigt alltid hur hon skulle tackla, utan hon ville kasta bollen vidare till redan aktiva aktörer i skolmatsfrågor. Pust och suck.
Närmat
Kenneth Oker-Blom, som pratade om närmat, ekologiskt och mat enligt årstid, hade skapat en utsökt buffé med bl.a. rårivna rödbetor i blåbärsvinäger och en härlig speltrisotto med svamp. En viktig person inom skolmaten redan nu och framöver! Hans kokbok "Ät hälsosamt, ät ekologiskt" med mycket sakinnehåll och vackra bilder borde finnas i varje hem.
Palmiagate
Evenemangets absoluta höjdpunkt var Pia Stoltzenberg och Mariella Paroma, två aktiva föräldrar, som varit mycket i medierna på sistone. De har grävt i Palmias skolmatsmenyer och gått igenom innehållsförteckningen, som alltså finns tillgängligt på nätet. Visste ni tex att en så enkel sak som gräddfilssås innehåller 12 tillsatser hos Palmia? Urk, säger jag. Jag lovar att min smakar bättre! Eller att under en 6 veckors period får de stackars barnen som äter Palmiamaten i sig minst 450 tillsatsämnen och om de dolda tillsatsämnen räknas med så blir det det dubbla? Då en råvara förvandlas till pulver kommer det alltid åtminstone 3 tillsatsämnen till. Ärtsoppan var den enda maten som innehöll noll tillsatser och överlag var sopporna de bästa, trots att de ofta innehåller natriumglutamat. Dessa två föräldrar har efter årsskiftet jobbat flera timmar oavlönat dagligen för att bl.a. försökt förstå hur näringsrik Palmias mat kan vara och har nu utarbetat ett förändringsförslag som både Helsingfors stad och Palmia har fått. Det var intressanta, men skrämmande fakta de kom med, skulle gärna ha hört mera på dem och skippat några andra talare.
Följande i turen var dipl. ing. Ia Ekström, som betonade vikten av förhållandet mellan de essentiella fettsyrorna och fiberintaget. Bägge två är ett problem i Palmias mat.
Flopp
Näst sist, men nog minst måste jag säga, Helsingfors stads projektchef för matkultur Ville Relander. Han hade tyvärr inte så mycket att komma med. Konstaterade bara att det är viktiga saker det här med skolmat. ( Ja, det visste vi väl alla, därför var vi ju där...) Och att dagismaten i Helsingfors år 2015 skall till 50% vara ekologisk. Det skulle ju vara fantastiskt, men jag har nog mycket svårt att förstå hur det skall förverkligas.

Operation skolmat
Sist i turen var Andrea Hasselblatt, som representerade Marthaförbundet och pratade kort om Operation skolmat. Jag deltog i seminariet om Operation skolmat i februari, så det var bekanta saker. Det som jag hörde senare under kvällen var att det redan planeras för Operation skolmat del 2. Jag tycker att del 1 borde introduceras först i fler skolor, för att få ordentligt fotfäste. Det räcker inte med att servera grönsaksbuffé i en vecka om det sedan glöms bort...
Vad lärde jag mig under kvällen? Åtminstone växte inte min tilltro till varken politiker eller tjänstemän i skolmatsfrågor. Det är vi, vanliga människor, föräldrar till dessa skolbarn, som kan glra en skillnad. Vi behöver mera dessa Pior och Mariellor på olika fronter för att verkligen få något till stånd!





2 kommentarer:

  1. Tack för sammandraget, Majmamma! Just vad jag behövde. Jag var så ledsen att missa det, hamnade vara med min nuvarande arbetsgivare på en konferens i Tammerfors. Skulle verkligen velat vara där. Blev intresserad av vad Ia Ekström hade att berätta.

    SvaraRadera
  2. Hennes "inlägg" var inte så långt, tyvärr. Hon nämnde palmoljan, som uppmärksammats iom Neste, att det är faktiskt 80 % som äts, 18 % går till kosmetika och bara 2% till bränsle. Sen nämnde hon kort om berikade livsmedel, där man återför vitaminer och antioxidanter tillbaka i maten.

    SvaraRadera