Matexperiment och Sapere

UPPTÄCK MATEN MED ALLA DINA SINNEN!!!

måndag 8 mars 2010

Födelsedagskalas i pulkabacken!


Vi firade 5-års kalas i går i pulkabacken i ett härligt solsken. På menyn stod det hotdogs, varm saft, cupcakes, kanelbullar plus något smått godis.
Receptet till cupcakes tog jag från Leila Lindholms  A Piece of Cake. Enligt hennes recept skulle det bli 12 st, men jag ville ha lite mindre, så det blev 20 st.  Receptet till Kanelbullarna är från Vår kokbok.
Grundrecept till 20 små cupcakes:
  • 3 ägg
  • 2,5dl socker
  • 1tsk vaniljsocker
  • 100g smält smör
  • 1dl mjölk
  • 3,5dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • skal och saft av en citron


Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader 

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.

3. Rör ner smält smör, mjölk och blanda med äggsmeten.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.

5. Blanda i rivet skal och saft av en citron
6. Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet.
7. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt svalna.


Jag hade lite för stora formar, det räcker bra med vanliga muffinsformar. Goda och saftiga muffinsar med citronsmak


Cream cheese frosting
  • 60 rumstempererat smör
  • 5dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1msk citronsaft
  • 100g philadelphiaost
  • valfri karamellfärg
strössel till dekorering


Kanelbullar

  • 100g smör
  • 5 dl mjölk
  • 2dl socker
  • 2 påsar torrjäst
  • 12-14dl vetemjöl
  • kardemumma
Socker, smör och kanel inuti. Penslas med ägg. Gräddas i ca 10 minuter i 175 grader.
Det här är det bästa bullreceptet jag har hittat. Fungerar varje gång :)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar