Matexperiment och Sapere

UPPTÄCK MATEN MED ALLA DINA SINNEN!!!

måndag 31 januari 2011

Som matintresserad kan man...

göra alltmöjligt i vår i Finland!
Jag har precis anmält mig till seminariet Skolmaten i focus som hålls om 15. 2 i Helsingfors!
Läs mer om Operation Skolmat.
Sedan skall vi besöka Heurekas nya utställning Bon Appétit i februari.
En aptitretare här.



Lunch på säsongens grönsak- brysselkål


Dagens råvara på dagis var brysselkål eller rosenkål som den också kallas. Jag har aldrig varit speciellt förtjust i brysselkål, vilket jag egentligen inte alls förstår. Det var hur gott som helst!
Receptet som jag hittade på kasvikset.fi ändrade jag lite på. I min sås hade jag
  • 5 dl grädde
  • 200 stekta champinjoner
  • 350g brysselkål
  • 250g pasta
  • svartpeppar
  • en stor knippe persilja
Dela champinjonerna och stek dem i olja. Koka de hela brysselkålen några minuter. Skär brysselkålen i fyra delar och blanda med champinjonerna i en stekpanna. Häll i grädden och krydda. Koka pastan och när den är al dente, blandas även den i gräddsåsen. Hacka en massa persilja och blanda i.
Serverade med en grönsallad till. Jättegott!

söndag 30 januari 2011

Mors flatbröd


Ett paket köpte vi från Norge. Barnen älskar det. Mellanpojken vill alltid ha en hel bit som det absolut ska vara smör, ost och tomat på :)

Vi hade två underbart soliga dagar i Norge. Dimma över den närbelägna sjön, härligt.

Ekologisk och inhemsk februari

Inspirerad av ett par bloggare, senast Ekologiska fotspår skall jag också nu se vad matkostnaderna för vår 5 personers familj blir under en månad. Nästa månad skall vi alltså äta ekologiskt ( eller inhemskt) hela månaden och fortsätta göra maten själv :)
För tillfället köper vi sgs alltid ekologiskt: ägg, lättmjölk, yoghurt, frukt, mjöl, mysli, rypsolja
Jag skall i februari börja försöka köpa följande ekologiska varor: smör, grädde, ost, grönsaker, kött, pasta, ris, rotsaker, ketschup, majonnäs, bär, färska kryddor, kvarg och gräddfil (finns det?)
Dessutom kommer jag att fortsätta köpa inhemskt det som jag inte får ekologiskt: kött, grönsaker, pålägg, bär
Fisken har varit norsk lax, måste fundera mera på vad annat det kunde vara.
Brödet bakar vi själv av ekologiskt mjöl. Vi köper inte mycket bröd för det är så gott med hembakat. Dessutom är färdigt bröd dyrt. Så nu skall det bli mycket surdeg och semlor :)


Jag får säkert fylla på min lista ännu, säkert mycket jag har glömt
Det skall bli jätteintressant med ett sånt här matprojekt. Någon annan som antar utmaningen?





lördag 29 januari 2011

Folkhälsans matpratarkurs


Min karriär inom kost har nått sin andra milstolpe: efter att ha tagit hygienpasset i fjol, är jag nu även matpratare!
Har en inspirerande 2 dagars matpratarkurs bakom mig. Både igår och idag har jag varit på Folkhälsans matpratarkurs i Helsingfors. Kursen var intressant, visserligen var det mesta bekant, men samtidigt känns det väldigt bra att ha gått igenom främst näringsrekommendationerna i ett trevligt gäng :)
Jag kan ju inte säga att jag själv följer näringsrekommendationerna i min egen kost, iom att jag äter mera fett och lite mindre kolhydrater än det rekommenderas så ur den aspekten var det också extra intressant att gå kursen.
Det var lätt att bara lyssna på fettrekommendationerna ( eller snarare avsaknaden av fett), men svårare sen när man skulle jämföra produkter bedöma vilken som var bäst. Nå, jag fick ju en uppgift med 5 olika yoghurt och filprodukter, där man då skulle analysera fett och kolhydrater som yoghurtprodukter innehåller. Av dessa hade jag enbart har filen åt sonen ett par gånger, men annars var de så fel produkter för just mig; en med 0% fett, en med en massa sötningsmedel och sen ett par med en massa kolhydrater. Inte en enda "naturell" yoghurt med rätt fettprocent. Dessutom var två av produkterna tillverkade i Ungern och Polen, vilket gör att jag aldrig skulle köpa dem oavsett. Så enligt rekommendationerna så borde ju de fettsnåla vara överst på listan och de feta sist ( för de var också kolhydratrika). Onödigt att säga hur jag rangordnade dem, men nog tänkte jag flera gånger att beroende på livssituationen, kunde jag göra det på två olika sätt, eller egentligen tre; enligt det mest hälsosamma beträffande innehållsförteckningen, enligt näringsrekommendationerna eller att bara lämna dem kvar på hyllan.
I den andra paruppgiften diskuterade jag och min väninna hur man kunde få barn att äta mer frukt och grönsaker både hemma, på dagis och i skolan. Vi hade lite Sapere med en knippe bladselleri vi köpte i närbutiken och smakade på den med alla sinnen. Vi diskuterade också vad allt man kan göra för att få barn mer matintresserade och därmed också frukt och grönsaksintresserade.
Kursledarna, som var en kostrådgivare och en näringsterapeut, var duktiga och dynamiken mellan dem var bra. Jag kan bra se mig som matpratare för Folkhälsan i framtiden, trots att jag personligen har en lite avvikande åsikt om just användning av margarin. Är riktigt sugen på någonslags fortsättning inom området redan! För övrigt var det inget fel på de rådande kostrekommendationerna :)
Det var roligt med två bekanta på kursen, Flo ( kolla gärna hennes analys om kursen) och MoWe. Även resten av kursdeltagarna verkade trevliga och ser framemot att träffa alla igen för utbyte av erfarenheter senare i år.
När jag kom hem ikväll stekte jag en omelett med ost, gjorde en grönsallad med gurka, tomat och ananas, makrill i tomatsås och sen ännu en rödkålssallad med majonnäs. Mycket grönsaker men även fett :)
Rypsolja ska jag börja använda ännu flitigare :)

torsdag 27 januari 2011

Hallonkräm och apelsinkräm


När jag var liten lagade min mamma och mormor ofta olika slags krämer. Jag har inte själv lagat krämer så ofta, tycker det är godare med färska bär.

Men nu har jag den här veckan gjort två krämer; en på dagis och igår en hemma.
På dagis fick barnen till mellanmål en apelsinkräm som serverades med vispad grädde och mina barn fick äta hallonkräm till morgonmål :)

apelsinkräm

  • 1l apelsinjuice
  • 1/2l vatten
  • socker
  • potatismjöl+ vatten att reda krämen med.
  • 3 apelsiner i tunna bitar
  • vispgrädde

Jag kokade upp vattnet och saften och sockret. Blandade i redningen och lät puttra en gång. Skalade apelsinerna och skar i små bitar och lade i. Lät krämen kallna innan servering med grädde.

Apelsinkrämen blev inte alls söt i sig, jag kunde ha haft lite mer socker i. Men å andra sidan så försöker jag undvika användning av socker, så... Apelsinbitarna som jag tillsatte i den färdiga krämen piffade upp det hela och gjorde krämen lite fräschare. För att inte tala om vispgrädden :)

Hallonkrämen

  • 1,5dl Ikeas lingonsaft
  • 8,5dl vatten
  • 400g djupfrysta hallon
  • potatismjöl och vatten till redningen

Kokade upp allting ordentligt pga de utländska hallonen. Blandade i redningen och lät kallna. Följande morgon åt barnen det till morgonmål blandat med naturell yoghurt -> hallonyoghurt :)

På kvällen gjorde vi en efterrätt av hallonkrämen. Tog vackra champagneglas som vi varvade med lite mysli, hallonkräm och vispgrädde. Gott!

Ikeas lingonsaft är sötad, så krämen blev jättesöt. Utan vispgrädde skulle jag inte ha velat äta den. Nästa gång skall jag laga den av osötad saft.

LCHF: Stekt sej med saffranssås

Jag vann Ulrika DAvidssons bok, LCHF på mitt sätt i höstas och har gjort några recept från den, senast en sejrätt. Jag ändrade lite på receptet och det blev i mitt tyckte riktigt gott!

  • 600g djupfryst sej
  • salt och vitpeppar
  • smör


  • 1 lök
  • knappa 0,5g saffran
  • 1dl vatten
  • 1dl grädde
  • 1dl purjolök
  • 1dl ärter

Jag stekte sejbitarna i smör och saltade ochpepprade dem. Efter det lade jag lade jag hackade löken och purjolöken i och när den var mjuk tillsatte jag vätskorna. Tillslut ärterna. Allting fick puttra en stund och serverades tillslut med kokt broccoli.

Vi har inte ätit sej på evigheter så de var mycket skeptiska, min man tyckte såsen smakade för mycket saffran. Men överlag en helt bra rätt, barnen kommer nog att lära sig att tycka om sej i något skede :)

tisdag 25 januari 2011

Matdagbok 25.1.2011

Idag för jag matdagbok för andra dagen. Orsaken till varför jag för matdagbok, är att jag ska på matpratarkurs på helgen och till den har vi som första uppgift att föra matdagbok två dagar.

Morgonmål idag kl 8.45. Stressigt, för skulle hinna till en buss kl 9. Inte så hungrig.

  • 1,5dl blåbär, svartavinbär och hallon blandat med 1,5dl turkisk yoghurt
  • ett glas kallt vatten
Lunch kl 12.45. Kände mig inte jättehungrig när jag började äta, men när jag åt märkte jag att jag nog var hungrig. Lagom mätt efteråt
  • 1 portion grönsakssoppa med kokos
  • en halv havresemla med smör och ost
  • två glas vatten
När jag kom hem lagade jag lunch nr 2 kl 15 åt resten av familjen och åt själv också. Kände mig hungrig, kroppen ville ha kött! Riktigt nöjd efteråt
  • 200g italienskinspirerad köttfärs
  • 100g sallad: grönsallad, granatäpple, gurka och vindruvor
  • 2 glas vatten
  • stor caffelatte
Litet mellanmål medan barnen åt kvällsmål vid 18.30-tiden. Lite sugen på något, inte speciellt hungrig.
  • 2 skivor skinka + 2 skivor ost
  • en liten kopp grönt te
  • vatten

Middag blev det först vid 21-tiden! Min man hade gjort en underbart god pizza medan vi tittade på MasterChef :) Tog först en liten bit och sedan en bit till för allting bara smalt i munnen... Jag kunde ha ätit en bit till, men då skulle det nog bara ha varit av snålhet, inte hunger.

  • 150g pizza med mycket ost
  • ett glas vatten
  • en liten kopp grönt te
Det var det! Ganska intressant att på riktigt följa med vad man stoppar i sig :) Det mesta har varit enligt lchf, men lite hembakta semlor eller hemmagjord pizza är ok :)

måndag 24 januari 2011

LCHF-Matdagbok 24.1.2011

Jag skall nästa helg gå på en matpratarkurs ordnad av Folkhälsan. Ser framemot kursen som består av föreläsningar, diskussioner, övningar och butiksbesök. Vi pratar om näringsrekommendationerna, om matmyter, vardagsmat och sällanmat och jämför produkter osv. Inför kursen skall vi fylla i en matdagbok under två dagar. Hade redan hunnit glömma bort hela matdagboken, men har nu börjat.

Mitt morgonmål, som för övrigt är mitt standardmorgonmål alltsedan jag började med lchf:

  • ett stort glas vatten
  • en stor mugg grönt te
  • turkisk yoghurt med 1dl blåbär och lingon.
Jag åt vid 9.30 tiden tillsammans med min 2-åring som åt mysli och mjölk och lingon och blåbär. Dessutom drack hon ett par muggar varm svartvinbärssaft pga förkylningen. Jag var inte vrålhungrig då jag började äta och när jag ätit var jag heller inte proppmätt utan just lagom. Jag gillar inte att vara proppmätt för övrigt heller.

Jag åt 3 månader ganska strikt lchf från augusti till början av november, efter det har jag ätit allt annat än ris, potatis och pasta och undvikit vitt mjöl. Nu, för att hoppeligen igen få lika mycket energi som senast, har jag börjat äta strikt lchf igen.

Tyvärr har jag ingen tillgång till mina bilder nu, så det blir bara text ;(

Min salladslunch med tonfiskröra

  • 2/3 burk tonfisk i olja + 1 msk majonnäs+ mycket dill
sallad:
  • 1 stor bit emmentaler ost i bitar
  • 4 stora sallatsblad
  • 1 morot i bitar
  • 10 skivor gurka
  • en skvätt balsamico

efterrrätt

  • 1dl vispad grädde + 1/2 dl djupfrysta blåbär till efterrätt
  • en liten kopp caffe latte
När jag började äta var jag vrålhungrig. Efter salladen ännu lite hungrig. Efter efterrätten lagom mätt. Jag åt tillsammans med två av barnen.

Mellanmål åt jag kl 14.40. Var jättehungrig då. Efter mellanmålet kändes det ok.

  • 1dl grädde
  • 1dl turkisk yoghurt
  • ett par matskedar mandlar


  • 1 stort glas vatten
  • 1 stor mugg grönt te
Middagen åt jag först kl 20.30 efter att ha varit på syskonsim med ena barnet. Jag var inte så hungrig, men mycket nöjd efteråt.

  • 5 körsbärstomater
  • några kokta broccolibuketter
  • 150g sej i gräddig purjosås
  • några glas vatten

Kvällsmål vid kl 22, bara för att jag var sugen

  • 2 msk granatäpple
  • 4 skivor emmentaler ost med lite smör på
  • 2dl bär

söndag 23 januari 2011

Hemmadagar...

Det har blivit några hemmadagar på sistone, iom att jag först var sjuk och nu är min äldsta son febrig. Så en hemmadag i morgon igen. Det har varit en mycket trög start på året pga alla sjukdomar, så jag har inte riktigt kommit igång med något kreativt inom matlagningen.

Men tänkte om jag imorgon skulle försöka laga någonting nytt, gärna LCHF inspirerat, men först måste jag komma på något sätt till butiken. Eller alternativt hitta en barnvakt?

Är dessutom sugen på att pröva på allt möjligt gott som jag läst på era, mina vänners matbloggar. Får se vad det blir :)

Idag och igår har vi fått njuta av pappas mat, och nu tillreder han också något gott i köket :)

måndag 17 januari 2011

Hi Umeå, bye bye Esbo and Oslo here we come!

Jag har varit lite lat på bloggen på sistone. Dels har vi haft låååångt jullov, totalt en månad hemma med barnen! Så vi passade på och hälsade på hos min systers familj i Umeå förra veckan och ikväll blir det en tumisresa för mig och mitt äldsta barn till Oslo och hälsa på min andra syster med familj. Skoj!

Lite mat har vi hunnit med under tiden, men inga nya recept har jag prövat. Hemgjort surdegsbröd har vi ätit massor av och sen enkel husmanskost och lite leverlåda ibland, för barnen älskar leverlåda.

Dygnsrytmen har blivit lite vriden under denna månad, jag är oftast hur pigg som helst ännu vid midnatt, dottern somnar bra kl 23... och på morgonen skulle man gärna sova. Som tur vaknar pojkarna tidig, de hinner äta bra innan de åker, själv får man snabbt dra kläderna på sig för att hinna föra dem i tid.

Nu i dessa förkylningstider äter vi mycket D-vitamin. Jag tar 60 mikrogram per dag, barnen får 20, ibland 30 om de känns sjuka. Jag försöker också komma ihåg att servera persiljevatten åt dem, det lär ska vara bra om man är sjuk. Kokar vatten och häller det i en kanna med en liten bit persilja i och låter kallna.

Alla i familjen utom jag hade magsjuka medan vi var i Umeå. Vet inte om det beror på vitpepparkornen jag käkade en vecka innan då dottern var magsjuk, min lchf kost eller mjölksyrebakterier som vi nog alla äter varje dag. Det var somt tur är en snabbvariant, visserligen var den äldsta pojken febrig en hel dag, mannen kände sig konstig flera dagar medan de två yngsta var sjuka bara ett par timmar sen åt de bra igen och lekte som vanligt.

Nu har dottern öroninflammation och avvaktar ännu med att påbörja antibiotikakuren. Vill inte ge kuren åt henne för säkerhets skull, 70 % av öi lär ska gå om av sig självt. Läkaren tyckte att vi skulle ge antibiotika åt henne, men men men. Vår zonterapeut anser att antibiotika inte behövs. Fick nyss tid åt dottern om 3 veckor :) Hon gick där senast i juni. Öronläkaren var ganska överraskad att dottern inte haft öroninflammationer sen i slutet av maj, då hon sku få rör. Jag backade ingreppet dagen innan och gick till zonterapeuten istället:)

onsdag 5 januari 2011

LCHF middag för hela familjen


Idag lagade jag en enkel och god LCHF rätt som jag redan lagat i några års tid.

1 stor blomkål
1 stor broccoli

400g malet kött
1 burk crème fraîche
1 stor burk tomatpure
3,5dl grädde
svartpeppar
gurkmeja
oregano

Jag kokade broccolin och blomkålen. Under tiden förberedde jag såsen. När de båda var färdiga hällde jag grönsakerna på ett serveringsfat och såsen ovanpå. Serverades med lite riven ost till.
Gott!!!

Årets första kaka

... blev en kladdkaka enligt sonens önskan.

  • 100g mörk choklad
  • 100g smör
  • 2 ägg
  • 1,5dl råsocker
  • 2msk ljus sirap
  • 1,5dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 krm bakpulver
  • 1tsk vaniljsocker

Smält smöret och chokladen. Vispa äggen och sockret och blanda i smörblandningen. Tillsätt sirap. Sedan de torra ingredienserna som du blandat ihop i en skild bunke. Grädda i 180g ca 17 minuter.

En ljuvlig kladdkaka! Vi spritsade lite grädde på, mums!
Ovan: Min 4,5 åriga son spritsade grädde för första gången i sitt liv! Duktig pojke!

tisdag 4 januari 2011

Inspirerad av MasterChef Australia

Råkade idag sätta på TV:n precis då MasterChef Australia kom och blev faktiskt sugen på att pröva att laga både Pannacotta och Macarones. Det såg inte lätt ut alls, men det skulle ju vara spännande :) Kanske man en gång i veckan överlag borde pröva på något helt nytt och annorlunda som man inte gjort tidigare. Inte bara i matlagning utan överlag i sitt liv!

Vad ska jag göra i år?


Jag märker att jag börjar bli smått stressad över att min vårdledighet tar slut i slutet av året. Jag har nu varit hemma 6,5 år redan och det är dags att börja tänka på att återvända till arbetslivet på riktigt. Men vad vill jag göra? Det är den stora frågan! Jag skulle absolut vilja göra något meningsfullt, men luckorna och frågorna är ännu många. Ett jättesvårt pussel som min dotter skulle säga. Det kommer att bli många stora beslut i år allt från dagis- och skola- till jobbfunderande och hur vi ska sköta logistiken för att inte tala om själva vardagen hur vi ska få den att fungera.

Jag har njutit massor av vårt långa jullov, kanske för att det var säkert mitt längsta för en lång tid framöver. Och att inte behöva ha bråttom om morgnarna, det har varit lyx. Barnen har visserligen vaknat 7.30-9 tiden, men låtit oss vuxna sova. Hur skall vi klara av att hinna i tid igen om ett par veckor.

Jag har dessutom blivit helt led på all snö. Att få tre barn påklädda när man ska nånstans är inte roligt, speciellt sen när 2-åringen inte trivs så bra ute... Som tur är älskar pojkarna vintern, idag var de ute 3h, igår nästan 5! Men jag själv, jag skulle vara helt färdig att bosätta mig på ett varmt ställe någonstans där man kunde leva ett enkelt liv utan en massa grejer.

Överlag det där med grejer. Jag tycker inte om en massa onödiga saker. Visst skulle det ju vara helt roligt med en 40 tums TV, men helt på riktigt, behövs den? Eller Wii var ju helt skoj när vi lånade den av ett par bekanta förra våren, men inte behöver jag den, fast det alltså var hur skoj som helst.Tex är jag helt säker på att jag skulle klara mig bra med en garderob med bara några baskläder + sen en uppsättning finkläder. För ett par dagar sen gick jag ganska radikalt igenom barnens klädskåp och förde bort 4 stora påsar med kläder, av vilka hälften var för små, medan resten var helt onödiga. Vem behöver 30 t-skjortor eller 15 collegebyxor? Och då köper jag jättesällan kläder, vi har fått det mesta... Så nu är hyllorna tommare, och det märks genast om något är i tvätten. Tidigare var det ingen skillnad om tvättkorgen var full, lika fullt var skåpet ändå. Jag måste göra samma rensning i mitt skåp, efter min vikltnedgång förra hösten, så får jag igen ta i användning kläder från tidigt 2000-tal och kassera många av de nyare :)

Kanske det här med att städa skåp förbereder mig i mina funderingar kring jobbet och allt annat?

Fast jag inte annars gillar att köpa saker så finns det ett par saker jag inte vill pruta på; att äta och laga bra mat. Visserligen har det inte blivit några kulinaristiska upplevelser den senaste tiden här hemma, men försöker köpa ekologiskt och laga god och mångsidig mat. En annan sak som jag skulle vilja göra mera är att resa. Inga längre resor just nu, men några mindre ibland piggar upp. Så nu skall vi både till Oslo och Umeå och hälsa på mina systrar med familj. Synd att de inte bor på Seychellerna! Jag har en sån reslust att jag skulle vara färdig att åka antingen med man och barn eller bara med barnen- om mannen måste jobba, någonstans till södern och bara njuta av inte alltför heta sommardagar några veckor. Sen när jag börjar jobba finns inte den här möjligheten till frihet längre...