Matexperiment och Sapere

UPPTÄCK MATEN MED ALLA DINA SINNEN!!!

måndag 4 maj 2009

Brödost-lingonpaj

Den här pajen har hört till våra favoriter i många många år redan. Vi gör den i perioder, sen glömmer vi bort den för en tid. Nu hittade vi receptet igen, och jag tror det är tredje gången vi lagar den sen en dryg vecka... Lingonens syrlighet och brödostens konsistens blir en ljuv smaksensation.  Pajen blir också jättegod med röda vinbär. Receptet är taget frånValios recepthäfte; Juusto, syö, nauti, elä men ändrad lite grann som vanligt.
  • Botten
  • 75g smör
  • 1/2dl socker
  • 1 ägg
  • 1,5dl fullkornsvetemjöl
  • 1tsk kardemumma
  • 1tsk bakpulver
  • Fyllning
  • 250g brödost
  • 200g lingon
  • 1 ägg
  • 1burk gräddfil
  • 1dl socker
  • 2tsk vaniljsocker
  • 1 philadelphia färskost
Vispa smör och socker. Lägg till ägget och de torra ingredienserna. Bred degen i en 27cm stor pajform och bred brödosttärningarna och lingonen på den.  Blanda ihop resten av ingredienserna till smeten och häll på osten och lingonen. Grädda i 200 graders ugn i ca 40 minuter. Låt kallna. 
Man kan ersätta gräddfilen med en extra philadelphia ost + ett till ägg. Det blir hur gott som helst, och jättebra konsistens.

1 kommentar:

  1. Den här får alla tummar upp av mig! Största problemet är att jag inte kan sluta äta denhär när vi bakar den...

    Det är väldigt olika smak på den här beroende av om man äter den ljummen eller kall. Låter man den inte stå en stund så har den en tendens att ramla i bitar om man försöker skära upp en bit.

    Den här brukar dela upp våra gäster i dem som gillar skarpt och dem som inte kan tåla den (fast de brukar ju vara för artiga för att erkänna det)... Speciellt om vi råkat laga den på röda vinbär.

    SvaraRadera