Matexperiment och Sapere

UPPTÄCK MATEN MED ALLA DINA SINNEN!!!

lördag 27 augusti 2011

Kantareller


Tidigt i morse, vid 8.30-tiden, gick jag, dottern och 5-åringen ut till svampskogen. Totalt hittade vi 2 l med ganska små kantareller.
Sen när vi kom tillbaka till stugan mötte vi en mycket mätt orm ( som visade sig vara en snok) som var omkring 1m lång. Bad sonen springa in och väcka pappa, så att han fick komma och se den. Fick senare höra att sonen sprungit in till sovrummet och ropat att en orm attackerar hans syster :) Det slutade med att pappa blev och fota ormen en lång stund medan barnen såg på. Jag hade däremot sett helt tillräckligt av den... Sonen tyckte att iom att det är en ofarlig snok, så behöver man inte vara rädd för den :) Jag kunde nog leva utan dem här på vår tomt.

fredag 26 augusti 2011

Närmat från hela Finland kom till Helsingfors

Goda limpor!

Det har blivit en hel del information och upplevelser kring mat idag på Delikatessernas Finland-evenemanget vid Järnvägstorget i Helsingfors. Jag och dottern strosade i flera timmar i solskenet bland mat och råvaror i olika former. Syystober-ölfestivalen skippade vi...
Barnfamiljerna var inte starkt representerade, bara några enstaka barnvagnar kom emot. Däremot trängdes en hel del turister från många olika hörn i världen bland andra matintresserade. Verkligen bra reklam för maten i Finland!
Det finns massor med inhemska företagare och livsmedelsproducenter, ifall nu någon undgått att märka det innan! Man märker att folk i hela Finland vill äta inhemskt och närproducerat. Men vad fanns där då? Listan kan göras lång, men vi ska se; honung, örter, kryddor, marinerade vitlökar, fisk, ost, bröd, mjöl, karelska piroger, närmats tapas, safter, svamp, bär, geléer, godis, olika sorters handgjord choklad och praliner, Herrgårds glass... och en massa annat som jag har hunnit glömma bort. Delikatesser från olika hörn i vårt stora land. Jag tyckte speciellt mycket om "aina-erinomaista Etelä-Savosta" ståndet, som var verkligen stiligt och som bjöd på en tallrik med en massa lokala råvaror. (www.erinomaistaetelasavosta.fi). Recepthäftet var också mycket vackert utformat, fick nästan en känsla av att "aina" är en fin restaurang :)
Flera intressanta matrelaterade föreningar var representerade och huvudet är fullt med svampinformation, information om matens ursprung osv och tygpåsen full med infoblad och recepthäften. Och magen mätt av olika smakprover :)
Som pricken på i, deltog jag i Ruokatiets Makujen matka, en 20 minuters resa i bassmakernas värld enligt Sapere metodiken. Riktigt roligt, fast allting sku ha varit mer givande om jag fått uppleva det i lugn och ro. En två-åring har inte alltid samma intressen som sin mor :=)

Och sen lite bildbevis :


Riktiga Karelska piroger

Herrgårdsglass

Skrämmande!

Svampvarning!

Aina från Södra Savolax- imponerande!
Honungsprodukter i mängder-bara bina saknades...

lördag 20 augusti 2011

Sommar i bilder

Längtar tillbaka till sommaren.


He was here...

Klättring vid Bovbjerg Fyr, Jylland
På väg upp och ner!

Havregrynsgröt med kärlek

Finsk sommar. Do I need to say moore?

Nypon i stan
Mina eller dina?
Sommarens godaste LCHf-bärpaj.
Back to business, Sapere med barnen

Barn i köket, dotterns egen bärpaj
Baconpaj à la LCHF

Sommarfrukost de luxe
Lek och lär!
25 l hittils! To be continued...


fredag 12 augusti 2011

Glutenfri paj med Parmaskinka

En paj, som jag blandade i vad jag nu råkade ha i kylskåpet. Jättegott! Pajen är dessutom glutenfri!

1,5dl bovetemjöl
2dl mandelmjöl
50g smör
lite vatten

Blanda allting till en deg. Jag brukar nuförtiden föredra pajer med tunn botten, men vill man ha en tjockare är det bara att öka mängden mjöl.

Fyllning

4 ägg
1 burk cottage cheese
1/2 purjolök i små bitar
1 paket Parmaskinka
150g Korsholmsost
dill
svartpeppar
oregano
basilika
svartpeppar
paprikapulver

Stekte snabbt parmaskinkan, vet inte om det egentligen skulle behövas, men gjorde så i varje fall. Hackade purjolöken och strödde båda på pajbotten. Skar osten i små bitar och la överst. Blandade sedan äggen cottage cheese och kryddorna och hällde allting ovanpå. Gräddade i 175 graders ugn i ca 20 minuter.
Supergott!

onsdag 10 augusti 2011

Grillad zuccini med getost


En god och enkel grillrätt:

zuccini
getost
valnötter
olivolja
oregano
svartpeppar

Dela zuccinin i skivor, ringla olivolja på, samt strö peppar på dem. Lägg en skiva getost på varje zucciniskiva och grilla tills de är mjuja. Lägg en valnöt på getostskivan innan servering.
Riktigt gott!

Supersmarrig LCHF paj med bacon, lök och gräddost

Lyckades riktigt bra idag med min salta paj.

Pajbotten:

  • 2,5dl mandelmjöl
  • 1dl havregryn
  • 50g smält smör

Fyllning:
  • 1 pkt bacon
  • 2 lökar
  • en rejäl bit ost
  • 1 crème fraîche
  • 3 ägg
  • lite kirskål
  • svartpeppar
  • paprika
Blanda pajbotten ingredienserna. Degen räcker till en mindre form.

Skär bacon i bitar och stek den tillsammas med den hackade löken. Skär osten i bitar. Blanda ihop crème fraîche, ägg, kirskål och kryddor. Fyll pajbotten med bacon, ost och lök. Häll över crême fraîcheblandningen. Grädda i ca 25 minuter i 175 grader.

Dagens gröna smoothie


Idag är den grön till färgen också :)
Jag hade lite äpple, svartvinbärsblad, vattenmelon, rabarber, persikobitar, en skvätt citron, en bit gurka och vatten.

Sjuåringen drack upp sitt glas, 5-åringen försökte... Jag kallade den för Kapten Kroks blågrönalgsdryck :)